Отидете към основна версия

2 010 54

Русия набира затворници, които да се бият в Украйна

  • русия-
  • затворници-
  • война-
  • украйна-
  • доброволци

Заподозрени и обвиняеми са вербувани с обещания, че в замяна властите ще прекратят наказателните производства срещу тях

Източник: Shutterstock

Руски затвори активно търсят доброволци, които да се бият във войната в Украйна, предаде ДПА, като се позова на правозащитници.

Заподозрени и обвиняеми са вербувани с обещания, че в замяна властите ще прекратят наказателните производства срещу тях, каза руската активистка за граждански права Олга Романова, базирана в Берлин. Тя посочи примери от центрове за задържане на хора, очакващи съдебен процес. „Но мисля, че това е започнало навсякъде“, заяви във Фейсбук Романова, която е специалист по правата на затворниците в Русия, предаде БТА.

Москва зависи от доброволци за попълване на войските си в Украйна, тъй като не е въведена обща задължителна военна служба.

Фактът, че на много места длъжностни лица поставят улични реклами за набиране на желаещи да се бият в Украйна, може би говори за недостиг от войници. Градове и региони в момента формират свои батальони.

В руската съдебна система почти всички наказателни преследвания завършват с обвинителна присъда, което значи, че на заподозрените и обвиняемите, изглежда, се дава избор между това да отидат да се сражават или да влязат в затвора, отбелязва ДПА.

Владимир Осечкин, основател на проекта Gulaga.net, създаден за борба с насилието в руските затвори, потвърди, че в затворите върви вербуване за армията. Осечкин, който живее в изгнание във Франция, каза, че има признаци за подобни практики в Санкт Петербург, Рязан, Твер и Брянск.

Руски медии съобщават за търсене на доброволци в наказателните колонии в Русия от юли, заяви уебсайта „Медуза“, според който наемническата организация „Вагнер“ вербува затворници. Сайтът „Медиазона“ съобщи, че издирваният руски бизнесмен и поддръжник на „Вагнер“ Евгений Пригожин лично е набирал доброволци в затворнически лагери. Говори се, че на затворниците се обещава месечно заплащане в размер на 100 000 рубли (1625 долара), бонуси и пари за семействата им в случай на смърт, както и помилване.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 19 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания