Отидете към основна версия

1 006 16

Франция забранява рекламите на изкопаеми горива

  • франция-
  • забрана-
  • реклама-
  • петролни енергийни продукти-
  • изгаряне на въглища -
  • въглеводороди

Забраната включва всички петролни енергийни продукти, изгаряне на въглища и въглеводороди

Снимка: Shutterstock

Франция наложи в понеделник забрана за рекламиране на изкопаеми горива, съобщава "Анадолу".

Забраната влиза в сила за всички петролни енергийни продукти, енергия от изгаряне на въглища и въглеводороди. Природният газ е освободен от забраната до юни 2023 г.

Според базирания в САЩ Climate Accountability Institute компаниите за изкопаеми горива са сред най-големите замърсители с въглерод и печелят милиони, като същевременно насърчават продажбата на въглища и газ.

През последните години има нарастващо търсене в световен мащаб за забрана на рекламите на изкопаеми горива. Миналата година "Грийнпийс" и 20 други екологични организации поискаха забрана в целия Европейски съюз на рекламите на изкопаеми горива.

Забраната за реклами във Франция бе включена в закона за климата, приет от парламента през август 2021 г., който има за цел да наложи по-строги разпоредби за намаляване на потреблението на енергия и насърчаване на мерки за устойчива енергия.

Някои форми на реклама като финансови инвестиции в изкопаеми горива или спонсорство, свързано с комуникация, не са включени в забраната. Също така рекламата ще бъде допустима за декарбонизиран водород, горива, които имат най-малко 50% съдържание на възобновяема енергия и отговарят на критериите за намаляване на емисиите на парникови газове, както и доставка на газ с 50% съдържание на биогаз.

Неспазването на забраните може да доведе до санкция между €20 000 - €100 000, а повторните нарушители може да трябва да платят двойна сума.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: