Отидете към основна версия

1 522 19

Искат да гонят от Латвия дори журналистите - опозиционери

  • латвия-
  • телеканал дожд-
  • журналисти-
  • опозиционери

Правото на журналистите от опозиционния канал "Дожд" да работят в Латвия е поставено под въпрос

Снимка: Телеканал "Дождь"

Държавната инспекция по труда на Латвия ще проверява служителите на опозиционния канал "Дожд" за правото им да работят в републиката.

Държавната инспекция по труда на Латвия ще проверява визите на служителите на телевизионния канал "Дожд" който напусна Русия (включен от Министерството на правосъдието на Руската Федерация в регистъра на чуждестранните медийни агенти) за спазване на трудовото законодателство. Това съобщава телеграм каналът BALTNEWS.

Това е част 8 от член 37 от Закона за труда, според която граждани на трети страни могат да бъдат наети само ако имат разрешение за пребиваване с отметка за правото на работа. Ако нямат такъв документ, работодателят няма право да ги наема. Журналистите ще трябва да представят виза с право на работа. Ако служителите на канала не успеят да направят това, вероятно Държавната гранична служба ще се включи в разрешаването на проблема.

По-рано Министерството на вътрешните работи на Латвия подготви поправка в закона "За имиграцията", според която латвийските работодатели ще бъдат принудени да прекратят трудовите си отношения с граждани на Русия и Беларус, с изключение на тези, които имат статут на постоянно пребиваващ в Европейския съюз или разрешение за временно пребиваване.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 16 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: