Отидете към основна версия

1 581 21

228 украински деца официално са изчезнали от началото на войната

  • украйна-
  • деца-
  • война-
  • изчезнали-
  • официално

Това съобщиха от пресслужбата на Генералната прокуратура

Източник: Shutterstock

След руското пълномащабно нахлуване в Украйна, към 2 септември, общо 228 деца се смятат за изчезнали.

Това съобщиха от пресслужбата на Генералната прокуратура, предава Укринформ.

„Данни от държавния портал „Децата на войната“ за засегнатите деца към 2 септември 2022 г.: 228 изчезнали деца, 7297 депортирани, 5247 открити и 53 върнати“, се казва в съобщението.

Прокуратурата за непълнолетни съобщи, че в резултат на руската въоръжена агресия срещу Украйна са убити 380 деца и над 737 са ранени.

По официални данни общо към сутринта на 2 септември повече от 1117 деца са пострадали в Украйна в резултат на пълномащабната инвазия.

Отбелязва се, че тези цифри не са окончателни, тъй като се работи за проверка на данните, постъпващи от зоните на активни бойни действия, както и от временно превзетите и освободени територии.

Най-голям брой засегнати деца са отчетени в Донецка област (388), Харковска област (204), Киевска област – (116), Черниговска област (68), Николаевска област (67), Луганска област (61), Херсонска област (55). ) и Запорожка област (46).

Сред последните случаи, на 31 август, тийнейджър на 13 години беше ранен от руски обстрел в град Балаклия, Харковска област.

Общо, според доклада на агенцията, 2328 учебни заведения са били повредени поради руски бомбардировки и обстрели, от които 289 са напълно унищожени.

Както беше съобщено, вицепремиерът, министър на реинтеграцията на временно окупираните територии на Украйна Ирина Верещук каза, че в момента повечето родители с деца се стремят да евакуират регионите Херсон и Запорожие.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: