Отидете към основна версия

6 095 27

Мицотакис: Позицията на Ердоган е абсурдна

  • гърция-
  • турция-
  • егейско море-
  • реджеп ердоган-
  • кириакос мицотакис

Атина се безпокои от ежедневните турски нарушения на гръцкото въздушно пространство, извършвани все по-често с дронове

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Правителствени служители са подготвени за период на силно напрежение с Турция, който може да продължи поне до парламентарните и президентските избори, насрочени за юни 2023 г. Не само реториката на Турция е ескалирала, често заплашвайки Гърция с „нова 1922 г.“ – годината, в която турските сили победиха гръцката инвазия в Мала Азия. Гръцкото правителство умишлено избра да не реагира на подобни реторични изблици, смятайки ги за странни и насочени към местната аудитория.

Страната се безпокои от ежедневните турски нарушения на гръцкото въздушно пространство, извършвани все по-често с дронове. Поне в Гърция не са забелязани признаци турските сили да са поставени в повишена бойна готовност. Има слаба комуникация между двете правителства, с изключение на случайните разговори между двамата министри на отбраната Никос Панайотопулос и Хулуси Акар, предаде "Екатемерини". Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че позицията на Турция да поставя под съмнение суверенитета на Гърция над островите е абсурдна.

Припомняме, че вчера турският президент предупреди Атина: "Гърция ни заплашва със С-300. Гърция, погледни историята. Ако отидете по-далеч, цената ще бъде висока, не забравяйте Измир".

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 22 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: