Last news in Fakti

3 Септември, 2022 08:59 1 895 21

Гърция се тревожи от новите турски провокации в Егейско море

  • дрон-
  • гърция-
  • турция-
  • егейско море

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган често отбелязва, че безпилотните им летателни апарати достигат до Африка, Азия и Европа

Гърция се тревожи от новите турски провокации в Егейско море - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Заради провокациите на Анкара с безпилотни летателни апарати (БЛА) в района Егейско море, в Атина решиха да вземат мерки.

Гръцките власти се притесниха от все по-честото нарушаване на тяхното въздушно пространство и заради това според гръцката медия Kathimerini се готвят да изградят щит срещу турските безпилотни летателни апарати.

Тревогите се засилват и от различни изказвания на турските власти. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган често отбелязва, че безпилотните им летателни апарати достигат до Африка, Азия и Европа.

Турският министър на промишлеността Мустафа Варанка твърди, че техните въоръжени сили разполагат с най-малко 200 безпилотни самолета.

Преди дни главният изпълнителен директор на частната турска отбранителна компания Baykar - Селчук Байрактар, който е и зет на Ердоган, представи Kizil Elma ("Червената ябълка") - нов модел на безпилотен боен самолет. Той е изцяло турско производство и се очаква да излети за първи път през март 2023 година.

До този момент Baykar смята за своя най-успешен безпилотен изтребител Bayraktar TB2. От този модел са произведени най-малко 300 самолета, като около 180 от тях са на въоръжение в турските сили за сигурност.

Те се използват за нанасяне на целеви удари по танкове и бойни бронирани машини. Експортният успех на този модел безпилотен самолет е впечатляващ - от него са продадени бройки в Азербайджан, Украйна, Катар, Либия, Туркменистан, Нигерия и Пакистан. Има информации и че от него са доставени бройки в Етиопия, Джибути и Киргизстан. Полша също е направила поръчка от 24 самолета Bayraktar TB2.

Bayraktar Akinci е вторият безпилотен самолет на компанията, способен да пренася оръжейни системи земя-въздух и въздух-въздух.

Турската аерокосмическа компания (TUSAS) също произвежда дронове от модела Anka, от които вече е продала в чужбина около 40 бройки. Още осем трябва да бъдат доставени в Тунис, а три - в Казахстан. TUSAS произвежда и самолета Aksungur.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Левски

    9 19 Отговор
    Само руската армия хвана цаката на Байрактар!

    Коментиран от #17, #21

  • 6 Жокера

    14 3 Отговор
    Само от любопитство. Ако се сдърпат НАТО зад кой ще застанат?

    Коментиран от #13, #15

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Обикновена българка

    20 3 Отговор
    Имам чувството че Байдън управлява 10 години. Толкова много конфликти се раздухаха, толкова много огън пламна навсякъде около Европа, но не и около САЩ. Вижте картата. Европа я пекат на бавен огън, а около САЩ е спокойно. Това е гнусно. Бях една от онези, които седяха на барикадите през 97ма! Борех се за свобода! Така си мислех. Мразя комунизма, но това което получихме е същото, гарнирано с войни. Имам чувството че живота ми е обезсмислен. Че някой е използвал вярата ми, мечтите ми и се е подиграл с мен! Това ме вбесява! Искам си обещаното преди 30 години! Искам си мирния свят, искам си демокрацията, искам си правото на добър и справедлив живат. И ако не си ги получа ще изляза отново на улицата и ще си ги взема сама!

    Коментиран от #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Жокера

    15 1 Отговор

    До коментар #8 от "Обикновена българка":

    Ще си ги вземеш сама, колкото си ги взе и преди 30 г. Обаче за едно си мн прева. Демокрацията е комунизъм гарниран с войни...

    Коментиран от #14

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Всъщност

    11 3 Отговор
    "Гръцките власти се готвят да изградят щит срещу турските безпилотни летателни апарати." ❗Точно такъв щит ни трябва и нас . А не да хвърляме милиарди за американски хвърчила от виетнамската война !
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Обикновена българка

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "Жокера":

    А какво да направя? Да стоя и да чакам някой да ми ги даде? Никой няма да го направи. Децата ми ще живеят по начина по който живях аз и ще ме обвиняват, че не съм поне опитала да им дам шанса да не стоят и те по барикадите. Моят живот вече е белязан от стоене по барикадите и борба, няма да спра точно сега за да го оставя в наследство. Ще довърша започнатото преди 30 години. Искам си справедливостта. Искам си добрият живот. Ако не за себе си, то поне за децата ми.

    Коментиран от #16

  • 15 Северноатлантик

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "Жокера":

    Нашият алианс е собственост на Турция и САЩ . Те пращат аскер , те плащат -те поръчват музиката ! Евро.жендърите са да си изкарат някоя близкоизточна виойничка за петролните им фирми . Ха сега познай зад кого ще застане натото !
  • 16 Жокера

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Обикновена българка":

    Оптимизъмът ти граничи с найвност. Ние сме само пионки в голямата игра. Конците ги дърпат кукловодите и нищо не зависи от нас. Успех все пак де
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Венци Стефанов

    1 9 Отговор
    За всяко действие си има и противодействие.Гьрците да питат Укрите колко такива безпилотни хвьрчила им свалиха Руските ПВО.Мисля че бяха доста.
  • 19 Агата

    9 0 Отговор
    Гърция не е научена да вади изводи. През 1974 година в Кипър много се надяваха на Америка но ги нямаше когато им се наложи. Сега правят същото. Резултатът ще бъде същият. Американският войник никога няма да да войува за тях. Само ще ги подбутне срещу Турция и ще се отдръпне.
  • 20 🇹🇷👊

    5 0 Отговор
    Ердо и хората му ше спукат гърците. И който и да било друг ако надигне глава. Хитрата лисица Бойко Борисов за това му се подмазваше.
  • 21 Да, така е

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Левски":

    Например крайцерът масква се потопи под вода за да се скрие....поне докато в небето летят тия хищни птици. Една 64+километрова колона край Киев се разпръсна на всички посоки за да се скрие също. Разните му там панцири и буци също се превръщат с разтопен метал за да се скрият. Хванали са му цаката несъмнено 😂😂😂
Новини по държави: