Отидете към основна версия

1 155 16

Гутериш: Развиващите се страни плащат "ужасяваща цена"

  • гутериш-
  • пакистан-
  • наводнения-
  • оон-
  • изкопаеми горива

Това заяви генералният секретар на ООН Антонио Гутериш

Източник: БГНЕС

Развиващите се страни плащат "ужасяваща цена" за зависимостта на света от изкопаемите горива. Това заяви генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, който посети наводнени населени места в Пакистан. Изменението на климата е причина за наводненията в района, предаде АФП.

Близо 1400 души са загинали до момента заради наводненията, които обхващат една трета от страната - площ с размерите на Обединеното кралство. Унищожени са посеви, домове, предприятия, пътища и мостове.

Гутериш посети Пакистан с надеждата да насочи вниманието на света към страната, която се нуждае от поне 10 млрд. долара за възстановяване на повредената инфраструктура, предаде BG ON AIR.

"Пакистан и други развиващи се страни плащат ужасяваща цена за непреклонността на големите страни, които продължават да залагат на изкопаемите горива", написа Гутериш в Twitter.

"От Исламабад отправям глобален призив: Спрете лудостта. Инвестирайте във възобновяема енергия сега. Сложете край на войната с природата", категоричен бе той.

Пакистан е жертва на обилни и често разрушителни дъждове по време на годишния мусонен сезон, който е от решаващо значение за селското стопанство и водоснабдяването.

Тази година синоптиците отбелязаха, че дъждовният сезон е най-обилен от десетилетия насам.

Пакистан е отговорен за по-малко от 1% от глобалните емисии на парникови газове, но е осми в списъка на страните, които са най-уязвими от екстремни метеорологични условия, причинени от изменението на климата.

Гутериш ще обиколи засегнатите от наводненията части на юг в събота и ще посети Мохенджо-Даро, вековен обект, обявен от ЮНЕСКО за световно наследство, който е застрашен от потопа.

Около 33 милиона души са засегнати от наводненията, които унищожиха около два милиона домове и бизнес помещения, отнесоха 7000 километра пътища и срутиха 500 моста.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 9 гласа.

Свързани новини