Отидете към основна версия

2 047 20

Шолц съжалява, че няма положителен отговор от Иран на предложенията за съживяване на ядреното споразумение

  • иран-
  • олаф шолц-
  • ядрена сделка

Споразумението беше постигнато през 2015 г. с Техеран от петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН (САЩ, Франция, Великобритания, Китай и Русия) плюс Германия

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германският канцлер Олаф Шолц изрази съжаление за липсата на "положителен отговор" от страна на Техеран на предложенията за съживяване на ядреното споразумение, подписано през 2015 г., съобщи Франс прес.

"Съжалявам, че Иран все още не е дал положителен отговор на предложенията на европейските координатори“, заяви германският лидер на съвместна пресконференция в Берлин с израелския премиер Яир Лапид.

"Няма причина Иран да не приеме тези предложения. Но трябва да отбележим, че това не е така и със сигурност няма да се случи в близко бъдеще", добави канцлерът.

Лапид, който се опитва да убеди Запада да не подновява споразумението, е на мнение, че преговорите са напът да се провалят. Той заяви, че подновяването на споразумението би било грешка, отбелязва Асошиейетед прес.

В съвместно изявление в събота правителствата на Франция, Германия и Великобритания припомниха, че "в началото на август, след година и половина преговори, координаторът на подписаното през 2015 г. споразумение представи набор на окончателни текстове, които биха позволили на Иран да изпълни отново задълженията си по споразумението и на Съединените щати да се върнат към спазването му". Но Техеран отново поиска прекратяване на разследване, водено от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), което проучва следи от обогатен уран, открити в три недекларирани обекта. Ръководителят на агенцията Рафаел Гроси отказва да го прекрати.

Това искане на иранския режим породи "сериозни съмнения" от страна на Берлин, Лондон и Париж дали Техеран има сериозно желание да поднови ядреното споразумение.

Споразумението беше постигнато през 2015 г. с Техеран от петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН (САЩ, Франция, Великобритания, Китай и Русия) плюс Германия. През 2018 г. тогавашният президент Доналд Тръмп реши да оттегли едностранно Вашингтон от договореностите, припомня АФП.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 17 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: