Отидете към основна версия

1 071 5

Унгарките изразяват недоволството си от реформа на правилата за аборта

  • унгария-
  • аборт-
  • промяна-
  • шандор пинтер

Унгарките изразяват недоволството си от промяна в правилата за аборта, която влезе в сила вчера

Снимка: Shutterstock

Унгарките изразяват недоволството си от промяна в правилата за аборта, която влезе в сила вчера, предаде Ройтерс.

Вътрешният министър Шандор Пинтер внесе тази седмица промяна в правилата за аборта, съгласно която бременните жени ще са задължени да предоставят медицинска информация във връзка с това дали зародишът показва признаци на живот, а именно сърдечен пулс. Само след предоставянето на информация, че няма такива признаци, бременната ще може да поиска аборт.

Миналата година в Унгария броят на абортите спадна до около 22 хиляди. За сравнение, броят им през 1990 г. е бил над 90 хиляди, става ясно от статистика на унгарските власти.

Някои жени, които Ройтерс интервюира, изразяват обаче скептицизма си по отношение на това, че законовата промяна ще повлияе на търсенето на аборта като услуга. "Мисля си, че това няма да накара някого да размисли, ако този някой вече е решил да го направи. Така че това е напълно излишно и само ще причини страдания на жените", казва Борбала Йонас.

Други са откровено притеснени. "Най-много се страхувам от това, че те малко по-малко ни отнемат правата", казва Нора Бакач, майка от Будапеща.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: