Отидете към основна версия

709 14

Камала Харис ще посети демилитаризираната зона между Северна и Южна Корея

  • сащ-
  • вицепрезидент-
  • посещение-
  • южна корея-
  • северна корея

Харис ще обиколи граничната зона между двете враждуващи страни в четвъртък, в края на пътуването си в Азия

Източник: БГНЕС

Белият дом разкри, че вицепрезидентката на Съединените щати Камала Харис ще посети демилитаризираната зона, разделяща Северна и Южна Корея, предаде Асошиейтед прес.

Харис ще обиколи граничната зона между двете враждуващи страни в четвъртък, в края на пътуването си в Азия, заяви официално лице. Посещението ще се осъществи на фона на постоянните опасения от ракетната и ядрената програми на Пхенян.

Малко преди американската вицепрезидентка да отпътува от Вашингтон, Северна Корея извърши тестово изстрелване на балистична ракета с малък обсег - очевиден отговор на съвместните военни учения между Съединените щати и Република Корея, в които участва и ядреният самолетоносач "Роналд Рейгън".

Председателката на Камарата на представителите на американския Конгрес Нанси Пелоси посети демилитаризираната зона през август, а бившият президент Доналд Тръмп посети границата между двете страни през 2019 г., когато се срещна със севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

Планът на Харис, който бе държан в тайна от екипа ѝ, бе неочаквано разкрит днес по време на среща с южнокорейския министър-председател Хан Дък-су. Скоро след това официално лице от Белия дом потвърди подробностите относно нейното посещение.

Харис ще "обиколи обекти в демилитаризираната зона, ще се срещне с военнослужещи и ще получи оперативен брифинг от американските командири", заяви официалното лице, разкрило подробностите при условие за анонимност.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.

Свързани новини