Отидете към основна версия

2 427 37

ISW: Променя се моделът на военната пропаганда в Русия

  • русия-
  • украйна-
  • мобилизация-
  • ракетен удар-
  • руска агресия -
  • пропаганда-
  • владимир путин-
  • война-
  • анексиране-
  • запорожие-
  • херсон-
  • днр-
  • лнр

Американският институт за изследване на войната (ISW) посвети поредния си анализ на това как се е променило руското информационно пространство след пораженията в района на Харков и Лиман

Снимка: БГНЕС

Американският институт за изследване на войната (ISW) посвети поредния си анализ на това как се е променило руското информационно пространство след пораженията в района на Харков и Лиман, а също и поради започналата мобилизация. Американски анализатори констатират, че руската общественост е започнала да чува много повече критики към генералите.

Обявената от Кремъл частична мобилизация накара широката общественост да почувства последиците от пораженията в района на Харков и след това в Лиман, а опитите на Кремъл да представи войната като нещо ограничено и като цяло успешно бяха разбити, пише ISW.

Анализаторите смятат, че поражението в Лиман породи още повече объркване и критика в руския медиен мейнстрийм, отколкото пролетното напускане на Северна Украйна и дори поражението в района на Харков, именно защото беше насложено върху мобилизацията.

ISW също така отбелязва, че военното ръководство започна открито и шумно да критикува "патриотични" военни блогъри, допуснати до телевизионни токшоута, както и че Рамзан Кадиров и Евгений Пригожин направиха резки изявления.

В същото време Путин, припомня ISW, се опитва да контролира информационното пространство в по-голяма степен и да го потиска в по-малка степен, той няма такава машина за потискане и цензура, която беше в Съветския съюз, и следователно "безпорядъкът" в информационното пространство може да бъде по-опасен за него, отколкото за съветската власт.

Според ISW Путин до голяма степен разчита на военните блогъри - той се нуждае от тях както за популяризиране на позицията си сред масите, така и за неизкривена информация за състоянието на нещата на фронтовете.

"Времето ще покаже доколко Путин ще толерира (критиката) и какво ще се случи, когато и ако се опита да затвори устата на военните блогъри с тяхната критика - все повече критикувайки собствените си решения", заключава ISW.

Украинските сили продължават да освобождават селища източно и североизточно от Лиман и са освободили Торске в Донецка област.

Руски източници твърдят, че руските сили са се изтеглили от позициите си североизточно от Лиман, вероятно към позициите около Кременна и по протежение на шосе R66 Сватево-Кременна.

Украинските сили са продължили да напредват към населените места източно от Купянск и са освободили Кишаривка в Харковска област.

Руските сили продължават да извършват неуспешни нападения в района на Бахмут, Вимка и Авдийвка.

Украинските сили са възобновили контранастъплението в северната част на Херсонска област и са осигурили позиции в Золота Балка и Крешченовка. Руски източници твърдят, че украинските сили са освободили и Шевчековка и Любимивка, като са изтласкали руските сили на нови отбранителни позиции около Микаиливка.

Руските сили продължават да атакуват Кривий Рих и Николаевска област с безпилотни самолети Шахед-136 иранско производство.

Източник: News.bg

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 25 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания