Отидете към основна версия

1 204 0

Прокуратурата в Перу засили натиска върху президента

  • перу-
  • президент-
  • прокуратура-
  • педро кастильо-
  • натиск

Прокуратурата в Перу засили натиска върху президента, нареди да бъдат задържани негови съюзници

Снимка: БГНЕС

Прокуратурата в Перу снощи внесе конституционна жалба срещу президента Педро Кастильо, часове след като задържа петима негови съюзници по обвинения в корупция, предаде Ройтерс.

Президентската институция в Перу има имунитет и обикновено президентът не може да бъде обвиняван в престъпления. Конституционната жалба е ключова стъпка за премахване на това ограничение и представлява най-агресивната до този момент стъпка на прокуратурата срещу Кастильо, отбелязва Ройтерс.

Държавното обвинение заяви, че са били задържани хора, за които се твърди, че са помогнали на бившия секретар на Кастильо да избегне задържане по обвинения в корупция по-рано тази година. Като част от отделна операция прокуратурата е разпоредила и обиски, включително обиски на къща, обитавана от сестрата на Кастильо, както и на домовете на шестима депутати, които са подкрепяли неговата администрация. Обиските и задържанията ще отслабят още повече Кастильо в момент, когато депутатите в контролирания от опозицията конгрес открито говорят за започване на нов опит за импийчмънт срещу него.

Представителят на левицата Кастильо вече оцеля след два опита за импийчмънт и е обект на пет наказателни разследвания от встъпването си в длъжност през юли миналата година. Проверките включват твърдения за възпрепятстване на правосъдието и търговия с влияние.

Правителството съобщи, че по-късно днес ще направи изявление относно задържанията и обиските. Кастильо осъди нахлуването в дома на сестра си в своя публикация в "Туитър", като го нарече "злоупотреба".

Това не е първото разследване, което засяга семейството на Кастильо и повдига въпроса дали то се е облагодетелствало от неговото президентство, отбелязва Ройтерс.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини