Отидете към основна версия

1 293 11

Украйна призова Франция да докаже любовта си с оръжия

  • франция-
  • украйна-
  • оръжия-
  • доставки-
  • любов

Украинското министерство на отбраната публикува видео в социалните медии, целящо да даде на Франция нежен тласък да покаже любовта си чрез доставки на оръжия

Източник: БГНЕС

Украинското министерство на отбраната публикува видео в социалните медии, целящо да даде на Франция нежен тласък да покаже любовта си чрез доставки на оръжия след многократни критики, че Париж не прави достатъчно, съобщава "Ройтерс".

41-секундният клип в Туитър идва часове, след като на заседанието на френския кабинет по сигурността, проведено от президента Еманюел Макрон, бе решено, че Франция е взела нови мерки за "военна подкрепа на Украйна" след разговор с украинския президент Володимир Зеленски, цитира news.bg.

Париж изпрати на Киев предимно гаубици "Цезар", преносими системи за противовъздушна отбрана и тежка бронирана техника.

Вълната от атаки срещу украински градове обаче вдигна залога и Украйна поиска от партньорите си повече оръжейни доставки, включително на системи за противовъздушна отбрана - нещо, което Париж не желаеше да направи досега.

Днешният видеоклип ясно показва на Франция, че Украйна иска нещо повече от думи и обещания.

"Романтичните жестове приемат много форми", гласи посланието във видеото.

Под звуците на класическата песен "Je t'aime moi non plus" (Обичам те..., нито пък аз) на Серж Генсбур следват различни изображения - влюбени, държащи се за ръце в Париж, шоколади, рози и Макрон, усмихнат със Зеленски. Всички с френски гаубици в действие на бойното поле.

"Но ако наистина искате да спечелите сърцата ни,... нищо не може да се сравни със 155-милиметровата тежка самоходна артилерия... Много благодарим, Франция. Моля, изпратете ни още!", призовава се в клипа.

Вчера Министерството на отбраната на Франция обяви, че засилва подкрепата си за източния фронт на НАТО, като изпраща повече танкове в Румъния, изтребители "Рафал" в Литва и пехота в Естония. Нищо обаче не бе споменато за Украйна.

Франция разполага със системата за отбрана земя-въздух SAMP/T (Mamba), но не е ясно колко броя от нея може да осигури. Тя разположи една такава система в Румъния през май.

Нямаме никакъв отговор от Франция на нашите искания по този въпрос, заяви украинският посланик във Франция Вадим Омелченко.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 20 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: