Отидете към основна версия

9 347 50

Криза на Острова! Лиз Тръс размаха голямата метла

  • лиз тръс-
  • великобритания-
  • джереми хънт-
  • брекзит-
  • куази куартенг

След като уволни финансовия министър Куази Куартенг, британският премиер обяви, че ще повиши корпоративния данък

Снимка: БГНЕС/ЕРА

На специална пресконференция, организирана спешно днес следобед, британският премиер Лиз Тръс потвърди това, което няколко британски медии съобщиха още сутринта - финансовият министър Куази Куартенг е уволнен, съобщава Ройтерс.

Тръс, която е на власт от едва 37 дни, посочи, че той ще бъде заменен от бившия външен и здравен министър Джереми Хънт.

Същевременно премиерът обяви промени в икономическия план на Куартенг, представен в края на септември и довел до истинска буря на финансовите пазари в страната.

На пресконференцията Тръс посочи, че корпоративния данък все пак ще бъде повишен до 25 на сто, което е влее в бюджета 18 милиарда лири. Тя заяви, че предишният минибюджетен план е отишъл "по-бързо и по-далеч", отколкото пазарите са можели да преглътнат.

"Трябва да действаме сега, за да уверим пазарите, че спазваме финансовата дисциплина", заяви Тръс. "Ще контролираме размера на държавна намеса, за да гарантираме, че парите на данъкоплатците са правилно изразходвани".

След изявата ѝ лирата спадна спрямо долара с около 1,2 на сто до 1,1198 долара, а двугодишните британски държавни облигации, т. нар. гилтове, минаха на негативна територия.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 27 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: