Last news in Fakti

18 Октомври, 2022 19:00 7 609 37

Лиз Тръс и безславният край на фантазиите за Брекзит

  • брекзит-
  • великобритания-
  • лиз тръс-
  • борис джонсън-
  • консервативна партия

В контекста на приземяването вече са факт първите признаци, че и най-верните поддръжници на Брекзита осъзнават, че така не може да продължава

Лиз Тръс и безславният край на фантазиите за Брекзит - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Брекзитът и свързаните с него фантасмагории за някаква суверенна Великобритания, която щяла да върви по собствен път, изправиха страната пред огромен срив. Провалът на Лиз Тръс е още едно доказателство за това.

Никога досега британска министър-председателка не е успявала толкова бързо да вкара страната в такава криза, каквато Лиз Тръс създаде само за четири седмици. При това възстановяването от кризата няма как да стане бързо, дори Тръс незабавно да напусне политическата сцена. Това вече изглежда неизбежно, въпросът се свежда само до „кога“.

Пореден провал

Така след Тереза Мей и Борис Джонсън тя ще стане вече третата консервативна правителствена ръководителка, неуспяла да изпълни обещанията, дадени във връзка с Брекзит. След Мей и Джонсън най-твърдите поддръжници на Брекзита в средите на торите заложиха на крайните либертариански схващания.

Големи данъчни облекчения за най-богатите в комбинация с дерегулация щели да създадат нечуван икономически растеж, който като благодатен дъжд щял после да се изсипе и върху най-бедните в обществото. Тръс така и не каза как смята да финансира това – пазарът щял сам да се погрижи.

Внезапно пробуждане в реалността

Стана обаче нещо съвсем различно. Паундът се срина, лихвите стигнаха непознати висоти, пенсионните фондове бяха изправени пред колапс. Провалът на Тръс и на нейната политико-икономическа концепция е особено зрелищен най-вече поради това, че именно пазарите, на които се възлагаха големи надежди, предизвикаха нейния залез, удряйки аварийната спирачка.

Накрая реалността бе тази, която по брутален начин приземи все по-фантастичните идеи на торите. Когато Английската централна банка обяви, че повече няма да се меси, за да стабилизира паунда или да предотвратява нов колапс на пенсионните фондове, играта за Тръс и за нейния финансов министър Куартенг приключи.

Няколко обрата не са достатъчни

Новият финансов министър Джереми Хънт, който междувременно отмени целия икономико-политически пакет на правителството на Тръс, ще може обаче да поправи само малка част от нанесените щети. Тъй като проблемът е много по-дълбок. Когато един ден историците започнат да гадаят как е могло да се стигне до сегашния абсурд в британската политика, ще трябва да започнат от 2016 година. На първо място, защото Брекзитът толкова трайно навреди на британската икономика, че допълнителната несигурност на пазарите води до много по-големи турбуленции от преди.

На второ място – и това е най-важното – защото излизането от ЕС и свързаните с него фантастични идеи за суверенна Великобритания, която щяла да върви по собствен път в глобализирания свят на 21-ия век, фактически зачертаха рационалното мислене на Острова. Вместо да бъдат посочени сериозните икономически проблеми, произтичащи от Брекзита, те в продължение на години бяха отричани и табуизирани, в резултат на което всяко конструктивно решение отпадаше.

В този смисъл икономико-политическите намерения на Тръс да осигури приказен икономически растеж чрез планини от нови дългове бяха просто последната радикална версия на това мислене, подхранвано от вярата, че може да се обещава всичко, дори и звездите от небето - и това да е достатъчно, за да се върви напред. При Джонсън тази тактика все пак функционираше успешно в продължение на цели две години.

Драматичният провал на Тръс би могъл да доведе сега до край на този вид мислене и да преобърне нещата във Великобритания. В контекста на приземяването вече са факт първите признаци, че и най-верните поддръжници на Брекзита осъзнават, че така не може да продължава.

Изяжда ли революцията децата си?

Щом дори Джереми Уорнър, един от издателите на „Дейли Телеграф“ - изданието, което открай време фанатично защитаваше напускането на ЕС, стига до извода, че противниците на Брекзита може и да са имали право и огорчено признава, че „революцията, обещана от привържениците на Брекзит преди шест години, изглежда стига до точката, с която всички революции завършват в някакъв момент – с това, че изяждат децата си“. Изглежда Великобритания постепенно се завръща към характеристиката, за която светът винаги я е уважавал: прагматично-реалистична страна, в която определящ е разумът.

Но този път назад ще бъде продължителен и болезнен процес. Брекзитът и упоритите закани на правителството на Джонсън, че ще наруши международните договори в конфликта за Северна Ирландия, трайно увредиха доверието към британската политика в световен мащаб. Пазарите също няма да забравят скоро срива на британската рационалност и самодисциплина по отношение на собствената финансова политика. На британците им предстоят тежки години.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 74 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    54 22 Отговор
    Брекзит беше първата стъпка за отделянето от тялото на трупа Европа.Сега се вижда ,че е било планирано изход.

    Коментиран от #10, #27

  • 2 Май е време

    59 6 Отговор
    Да изгорите учебниците по икономика, създадени след 1989…. Хаха
  • 3 Някой

    61 19 Отговор
    Тя щото Европа и цъфнала и вързала.

    Коментиран от #16

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 tъпа и много много

    65 6 Отговор
    амбициозна крава.
    Тръгнала да се сравнява с Маргарет Тачър. Оная беше супер-gадна но поне имаше акъл.
  • 6 Тракиец🇩🇪🇯🇵🇮🇹🇧🇬🇺🇦🇮🇷

    43 9 Отговор
    ЗА НЯКАКВА СУВЕРЕННА БРИТАНИЯ КОЯТО ЩЯЛА ДА ВЪРВИ ПО СВОЙ СОБСТВЕН ПЪТ ?????? Факти ,, ако още един път постнете няква ПОВЪ-РНЯ на ЧИ-ФУТ ЦИОНИСТ ВЕЛЕ ще дойда в офиса ви лично с автомат и ще ви очистя всичките болшевики еврейски сороски вътре . Да ви е ясно. Шарли ебдо ще ви се стори детска игра
  • 7 Бъдеще

    49 8 Отговор
    Всичко най лошо им желая... И да са живи и здрави, да изпият горчивата чаша ДО ДЪНО!!!
  • 8 Хохо Бохо

    17 34 Отговор
    Копейкин няма ли да се изходи нещо относно желанието му за нашето излизане от ЕС?
  • 9 среднощен

    42 2 Отговор
    От всичко, което последва след Брекзит - не губи само САЩ...? "Честито бръснене на сухо..."
  • 10 Петър Стоянов

    7 11 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана Z":

    Много голям "УМНИК" на минус първа степен.

    Коментиран от #29

  • 11 Сталин

    49 3 Отговор
    Лиз Близ - тъпа пача, кукла на конци на ционистките банкери в Лондон,както днес една от бившите министърки Едуина Кари каза че е безмозъчна и безполезна
  • 12 Брекзит даде на Путин криле!

    32 2 Отговор
    Той разправяше: " Ето виждате ли, Европа се разпада!"
  • 13 Айде бе

    23 16 Отговор
    Значи тия се окъкаха дето са владели половната свят ама ние ще цъфнем и вържем като излезем от ЕС.
  • 14 Пловдив

    25 0 Отговор
    Нищо хубаво не може да се очаква от човек, с такава физиономия!
  • 15 В България си имаме същите фантазьори

    37 1 Отговор
    В пАртията ДБ са до един. Никога ДБ и тем подобни Костовисти на власт!!!!

    Коментиран от #28

  • 16 КОй

    12 3 Отговор

    До коментар #3 от "Някой":

    ОПределено в сравнение с твоята татковина, ама докато само мрънкате и не си изкарате Главата от З-ка. Ама нали сте "Свободни" какво говия и аз, пффф кво за вас няколко кредита за ток тая зима. "Свободната" нация е над нещата ха-ха-ха.
  • 17 Май май

    20 0 Отговор
    На всичко отгоре и кралицата си отиде след среща с нея…
  • 18 Aлфа Bълкът

    21 0 Отговор
    Мис Гз ще ги затрие енглизите най-накрая.
  • 19 Следва 2ра серия:

    16 2 Отговор
    Sleepy Бай Дън: грандиозен провал  и безславният край на фантазиите за Pax Americana.
  • 20 Копейка 🇷🇺

    3 15 Отговор
    Е тия нашите суверенници от иZхождсне да четат, с не да лъжат старците и умствено слабите граждани.
  • 21 Верно ли

    15 1 Отговор
    Абе те ингилизите неслучайно излязоха от Европа, ама на зелето много му се ще упадъка да им е по тази причина и си затваря упадъка на стария континент в същия момент. И тея си прехвърлят топката, като нашите политици, а факт е, че тази т.нар. "либерална" пасмина трябва да си ходи и никога да не се връща!

    Коментиран от #24

  • 22 Анонимен

    5 17 Отговор
    И дума сравнение не може да става между България и Велика БРИТАНИЯ. Велик народ са англичаните. Водят социална политика, а в бг мошеници дал в изобилие бог.
  • 23 0044

    5 10 Отговор
    Кои Лиз, не я харесват. Либералите... Бог здраве и сили да им дава на английските политици, че ни спасиха близките от смърт и глад.
  • 24 Оня

    16 4 Отговор

    До коментар #21 от "Верно ли":

    А като е толкова лошо в ЕС , защо шотландците напират да се върнат в ЕС?

    Коментиран от #35

  • 25 1?3

    5 13 Отговор
    Дайте това четиво на Копейкин, дето щял да ни спасява от ЕС, НАТО и прочие.
  • 26 Реалист

    18 6 Отговор
    Всъщност, Маргарет Тачер спаси някога Великобритания като я вкара в ЕС. Сега разрухата дойде заради излизането от ЕС. То беше от ясно по-ясно, но не и за англичаните.
  • 27 Име

    13 6 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана Z":

    В Европа лошо, ама вън от нея - още повече, както се вижда от Брекзит.
  • 28 Реалист

    12 0 Отговор

    До коментар #15 от "В България си имаме същите фантазьори":

    Не бъди груб. Хубаво е да има такива хора в БГ парламента, но някъде до към 15% макс. Защо? Защото така държат под контрол да не се тръгне в абсурдна посока от типа 42 пола и секс обучение и що е то гей при деца на 5 години. Не че няма нужда от обучение, но не и на 5 годишни. Та нека има спирачка. Всеки добър автомобил трябва да работи с добра спирачка и с достатъчно спирачна течност. Иначе е опасно да се качваме на него. Разбираш ме със сигурност.
  • 29 стоян георгиев

    6 1 Отговор

    До коментар #10 от "Петър Стоянов":

    Извинявам се ,ако бъркам,но не ви ли наричаха Бат Пешо коня?Това име изобщо не върви с никаква логига
  • 30 Да бе да

    17 1 Отговор
    Това може би е най голямата грешка в английската дипломация от 2 та световна !

    Да си финансов хъб на организация с 20 трилиона бвп и да мислиш че ще си по добре като напуснеш е лудост !
    Сега и да плюят тези които ги изкараха от ЕС , щетите вече са огромни ! Честито на популистите 🤮

    Коментиран от #33

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Хохо Бохо

    7 7 Отговор

    До коментар #30 от "Да бе да":

    Естествено е, че е грешка.
    ЕС е 500 милиона население...
    ЕС е обединение на най-развитите държави в света...
  • 34 Вирус

    1 0 Отговор
    Хе вкисналото изменя на политкоректната линия не може да бъде хахаха
  • 35 Читател

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Оня":

    ШОТЛАНДЦИТЕ НАПИРАТ ДА СЕ ОТДЕЛЯТ ОТ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ, НО СА В ЕС
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Матей преображенски

    0 0 Отговор
    Лиз Тръс може да е некадърна,но защо не са я смъкнали навреме,в това също може да се търси зла умисъл.Интерес имат щатите,да върнат заблудената овца в стадото,да и начукат канчето и друга страна повече да не посмее да бяга.Твърде късно се сетиха ,вече целия ес се тресе от изкуствено предизвиканата криза от сащ.Първо бяха бежанците,от Северна Африка,от Близкия изток,от Украйна,Афганистан,после почнаха икономическите санкции,спускането на желязната катаракта между Русия и запада,спиране на газопроводи и нефтопроводи,добави се военната помощ за Украйна,всичко това по настояване на сащ.Стремежа е да постигнат една цялостна дестабилизация на Европа,от която да намажат щатите,да им отпаднат астрономическите дългове и да почнат на чисто.