Отидете към основна версия

1 029 6

Нидерландия ще похарчи милиарди евро за военни поръчки

  • нидерландия-
  • военни-
  • поръчки-
  • милиарди-
  • отбрана

Нидерландското правителство ще инвестира 3,5 милиарда евро във военни поръчки

Източник: БГНЕС

Нидерландското правителство ще инвестира 3,5 милиарда евро във военни поръчки, заяви министерството на отбраната, цитирано от Ройтерс.

Решението представлява промяна в политиката на Нидерландия, която се предприема в резултат на нахлуването на Русия в Украйна. От години нидерландските разходи за отбрана намаляваха, но сега армията ще купи между 2023 и 2026 г. ракетна артилерийска система и 10 гаубици на стойност 1 милиард евро, предаде БТА.

Нидерландия ще купи и подвижна система за противовъздушна отбрана за 2,5 милиарда евро, заяви държавният секретар в министерството на отбраната Кристоф ван дер Мат в писмо до парламента.

"Войната на европейския континент подчертава необходимостта да може да се действа във всички части на спектъра на насилието", каза той.

Нидерландия не е имала ракетна артилерия от 2004 г., когато съкращения във военния бюджет доведоха до продажба на тогавашната ѝ система за ПВО на Финландия.

Според Ван дер Мат новата система е предназначена да подобри защитата от заплахи от вражески хеликоптери, самолети, дронове и крилати ракети.

През юни нидерландското правителство заяви, че ще инвестира повече във военната област, така че националният бюджет за отбрана да достигне определената от НАТО цел от минимум 2 процента от брутния вътрешен продукт.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: