Отидете към основна версия

4 106 15

Арестуваха сина на близък до Путин човек

  • владимир якунин-
  • дрон-
  • полет-
  • арест

Якунин е извършвал неразрешени полети с дрон

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Норвежката полиция арестува сина на бившия шеф на руските железници и довереник на руския президент Владимир Путин, Владимир Якунин, за неразрешени полети с дронове над Свалбард. 47-годишният мъж твърди, че е снимал природата по време на полетите.

Арестът на Якунин е само последният от поредицата подобни. Норвежкият премиер Йонас Гар Стьоре каза: „Седем руснаци са временно арестувани за незаконни полети на дронове в Норвегия. PST разследва тези случаи. Те твърдят, че въпросните инциденти може да сочат факта, че Русия се излага на по-голям риск в своите шпионски дейности. Не трябва да се изненадваме, ако в близко бъдеще бъдат извършени повече подобни арести.

Броени часове преди ареста на Якунин дрон наруши въздушното пространство близо до летище Берген. Норвегия значително засили мерките за сигурност около критичната газова и петролна инфраструктура след атаките срещу тръбопроводите "Северен поток" в Балтийско море.

"Няколко кораба на бреговата охрана са на норвежкия континентален шелф. Самолет F-35 патрулира в морето. Армията помага на полицията да охранява няколко петролни рафинерии и газови заводи", каза норвежкият министър на отбраната Бьорн Арлид Грам.

Според закона за санкциите и наредбата за санкциите, които влязоха в сила след нахлуването на руската армия в Украйна, руснаците не могат да използват дронове в Норвегия.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 29 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: