Отидете към основна версия

2 277 31

Кремъл осъди арестите на двама руски граждани в Италия и Германия

  • кремъл-
  • вашингтон-
  • арести-
  • италия-
  • германия-
  • руски-
  • граждани

Извършени по искане на Вашингтон

Източник: БГНЕС

Кремъл осъди арестите на двама руски граждани в Италия и Германия, извършени по искане на Вашингтон, който ги обвинява в незаконна продажба на американски технологии на оръжейни компании в Русия, съобщи ТАСС.

"Ние осъждаме подобни арести на руски граждани", реагира говорителят на руското президентство Дмитрий Песков, обещавайки "да направи всичко", за да защити засегнатите, предаде БТА.

Един от тях, Артьом Ус, арестуван в понеделник на летище в Милано, е син на руския политик Александър Ус, губернатор на сибирския регион Красноярск, отбеляза Франс прес.

Друг заподозрян по този случай руснак, Юрий Орехов, беше арестуван в Германия в понеделник.

Министерството на правосъдието на САЩ заяви, че ще поиска екстрадирането на двамата. Вашингтон ги обвинява, че заедно с други трима руснаци и двама венецуелски петролни брокери са закупили от САЩ електронни компоненти, поставяни на самолети, радари или ракети, след което са ги препродали на руски оръжейни компании, заобикаляйки действащите санкции.

Част от това оборудване според Вашингтон по-късно е било използвано на украинските бойни полета.

Мрежата е заподозряна, че е използвала една и съща подставена компания за прехвърляне на стотици милиони барели венецуелски петрол към Русия и Китай.

Арестите бяха извършени в момент, когато Москва и Вашингтон водят преговори за размяна на затворници, включително американска баскетболистка, осъдена в Русия на девет години затвор за трафик на наркотици.

Вчера говорителката на руската дипломация Мария Захарова осъди новите два ареста като "вземане на политически заложници".

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 25 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: