Отидете към основна версия

2 818 34

Експерт: Зависимостта на Русия от Китай ще расте много бързо

  • си дзинпин-
  • зависимост-
  • владимир путин-
  • русия-
  • китай-
  • украйна-
  • война-
  • тайван-
  • александър габуев

САЩ искат Китай да убеди Путин да не използва ядрени оръжия

Снимка: БГНЕС/ EPA

ДВ разговаря с анализатора от Московския център „Карнеги“ Александър Габуев за въздействието на войната срещу Украйна върху руско-китайските отношения и за проблемите пред Русия.

Как ще се отрази войната на Русия срещу Украйна на руско-китайските отношения?

Александър Габуев: Тя ще ускори процесите, които вече се очертаха. Русия и Китай са страни с различен потенциал – имат различен БВП, както и технически потенциал. Те са в симбиоза помежду си, това е полезно и за двете страни, но отношенията са асиметрични. Китай увеличава своята мощ, докато Русия тъпчеше на едно място още преди войната. След инвазията икономиката ѝ отслабна още повече, страната губи и от демографския си потенциал. Следователно в този тандем Китай получава значително по-голяма тежест, а зависимостта на Русия от Китай в резултат от тази война много бързо ще нараства.

Можем ли категорично да твърдим, че в тази война Китай поддържа Русия?

Александър Габуев: Китай не е неутрален. Китай заема позиция, която отговаря на неговите интереси. Безусловно добрите отношения с Русия са приоритет за Китай. Пекин има интерес от това в Русия да се задържи на власт един скептичен към Запада режим, а в този смисъл режимът на Путин го устройва напълно. Превръщането на Русия в прозападна държава би било истински кошмар за Китай. От друга страна Китай е много заинтересован да получава руски ресурси и най-новите руски оръжейни технологии. И в този смисъл тази война отчасти е изгодна за Китай.

В същото време Китай е много зависим от западните пазари, западните технологии и достъпа до капитали. И той разбира, че ако недвусмислено подкрепя Русия, вторичните санкции ще нанесат много силен удар по китайската икономика. Затова Пекин жонглира. Той казва това, което партньорите му искат да чуят от него: на Запада - че за него е важен суверенитетът на Украйна, че Крим е част от Украйна, и че не признава нови референдуми; а пред Русия твърди, че НАТО е виновен за всичко и че Китай не подкрепя никакви едностранни санкции.

Малко преди началото на войната Китай и Русия направиха изявление за така нареченото приятелство без граници. Сдобива ли се то с граница сега, когато Путин заплашва целия свят с ядрено оръжие? Възможно ли е това да се окаже червена линия за Китай?

Александър Габуев: Не мисля, че всичко, което казват Си Дзинпин или Владимир Путин, трябва да се приема буквално и да му се вярва. Путин каза преди няколко години, че Русия няма да превзема Крим при никакви обстоятелства; каза, че уважава териториалната цялост на Украйна. Затова смятам, че когато Русия и Китай твърдят, че тяхното приятелство няма граници, това е преувеличено. То има за цел да покаже, че отношенията са много важни и за двете страни. Но нищо повече.

Ако Русия използва ядрено оръжие, не знаем дали това ще бъде червена линия за Китай. Защото тук е много важно, че китайско-американските отношения също се влошават. САЩ се опитват да вкарат Китай в коалиция от страни, които биха убедили Путин да не използва ядрени оръжия. Но за това Китай трябва да заплаши Русия с нещо, тоест да използва своя потенциал за преговори с нея. Например да ѝ каже, че Китай няма да вземе нито капчица руски петрол, ако Москва реши да удари Украйна и с ядрено оръжие. Но Китай не е готов да направи това. Следователно, ако не се подобрят отношенията между САЩ и Китай, няма да видим и по-твърда китайска политика, насочена към това да възпре Русия от използването на ядрени оръжия.

След като Европа наложи санкции на Русия заради войната срещу Украйна, Москва се преориентира към Азия, включително към китайския пазар на суровини. Можем ли да кажем, че Русия се превръща в суровинен придатък на Китай?

Александър Габуев: Русия беше суровинен придатък на Европейския съюз и в тази роля нямаше нищо срамно. Сега Русия ще бъде принудена да се преориентира към Китай, поне в търговията с газ. Русия няма технологии за изграждане на съоръжения за втечнен природен газ и следователно ще разчита само на доставки по тръбопроводи. Ще са необходими около 6 години за прокарването на тръба от Ямал и Западен Сибир до Китай, което ще позволи да бъде достигнат максимален капацитет от 50 милиарда кубически метра, които се обсъждат. А след като излезе на китайския пазар, Русия ще се изправи пред факта, че ще бъде зависима от него. Китай също ще диктува своя ценова политика, която е изгодна за самия него.

Излиза, че Китай може само да спечели от войната на Русия срещу Украйна?

Александър Габуев: Китай наистина печели в много отношения - както по отношение на енергията, така и по отношение на нарастващата зависимост на Русия от Китай. Друг е въпросът, че общият фон се променя много поради войната. Цените на въглеводородите растат, а това е лошо за Китай. Има и продоволствена криза. Това също не е добре за Китай. Освен това САЩ постоянно го сочат с пръст, а европейците му задават неудобни въпроси относно Путин. И Пекин е принуден да отговаря, че не го подкрепя. Че Русия е партньор и съсед на Китай, поради което не може лесно да се откаже от него. Но като цяло виждам много предимства за Китай от войната в Украйна.

Автор: Наталия Смоленцева

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 26 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания