Отидете към основна версия

5 233 136

Риши Сунак е новият премиер на Великобритания

  • риши сунак-
  • великобритания-
  • премиер-
  • лиз тръс-
  • пост

Сунак, 42-годишният бивш министър на финансите, става третият министър-председател на Великобритания за по-малко от два месеца

Източник: БГНЕС

Риши Сунак ще бъде новият британски министър-председател, след като други кандидати се отказаха от надпреварата за лидер на Консервативната партия, оставяйки му тежки задачи за преодоляване, предаде Ройтерс.

Сунак, един от най-богатите политици в Уестминстър, ще бъде помолен да състави правителство от крал Чарлз, заменяйки Лиз Тръс, напускащия лидер, който издържа само 44 дни на поста.

Той победи Пени Мордонт, която не успя да получи достатъчно подкрепа от депутатите, за да участва в гласуването, докато съперникът му, бившият премиер Борис Джонсън, се оттегли от надпреварата, заявявайки, че вече не може да обедини партията.

„Това решение е историческо и показва още веднъж разнообразието и таланта на нашата партия. Риши има пълната ми подкрепа“, каза Мордонт в изявление, след като се оттегли от надпреварата само минути преди да бъде обявен победителят.

Сунак, 42-годишният бивш министър на финансите, става третият министър-председател на Великобритания за по-малко от два месеца, натоварен със задачата да възстанови стабилността на страната, разтърсена от години на политически и икономически сътресения.

Мултимилионерът, бивш шеф на хедж фонд, се очаква да предприеме дълбоки съкращения на разходите, за да се опита да възстанови фискалната репутация на Великобритания, точно когато страната се насочва към рецесия, съпроводена от нарастващите разходи за енергия и храна.

Сунак привлече националното внимание, когато на 39 години стана министър на финансите при Джонсън точно когато пандемията от COVID-19 удари Великобритания, разработвайки успешната схема за отпуск.

Бившият анализатор на Goldman Sachs ще бъде първият министър-председател на Обединеното кралство от индийски произход.

Семейството му емигрира във Великобритания през 60-те години на миналия век, период, когато много хора от бившите колонии на Великобритания се преместват в страната, за да ѝ помогнат да се възстанови след Втората световна война.

След като завършва Оксфордския университет, той отива в Станфордския университет, където среща съпругата си Акшата Мърти, чийто баща е индийският милиардер Н. Р. Нараяна Мърти, основател на аутсорсинг гиганта Infosys Ltd.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 27 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: