Отидете към основна версия

1 683 16

Мъже и жени в Техеран отказаха да се хранят поотделно в университетската столова

  • иран-
  • техеран-
  • столова-
  • университет-
  • протести

На публикувани в социални мрежи кадри се вижда как млади мъже и жени седят заедно на една маса

Източник: БГНЕС

Мъже и жени студенти в Техеран отказаха да се хранят поотделно в университетската столова. Това доведе до намесата на паравоенната милиция "Басидж", която отцепи столовата, предаде ДПА, позовавайки се на ирански медии.

На публикувани в социални мрежи кадри се вижда как млади мъже и жени седят заедно на една маса. Много от жените също така са без забрадка на главата, съобщи БТА.

Съобщава се, че студентите са премахнали барикади на входа на столовата.

Ръководството на университета "Шариф" затвори столовата и каза, че ще докладва на комисия студентите, участвали в събитието. Студентите са заплашени от санкции за нарушаване на правилата за полово разделение, отбелязва ДПА.

Преподавателката от Техеранския университет Мона Хатами публикува в "Туитър" своя снимка, на която е без забрадка на главата, както и думите: "Ние няма да отстъпим". Студенти от висшето учебно заведение потвърдиха, че това е истинският профил на Хатами.

Иранските сили за сигурност наскоро разпръснаха протести в университета "Шариф", който е водещото висше училище в страната в областта на науката и инженерството. Полицията и паравоенни формирования на няколко пъти отцепваха територията на университета и за известно време обучението се провеждаше единствено дистанционно.

Масовите протести срещу авторитарното правителство в Иран продължават вече пет седмици, отбелязва ДПА. Те бяха предизвикани от смъртта на 22-годишната иранка от кюрдски произход Махса Амини в средата на септември, след като нравствената полиция я арестувала за нарушаване на правилата за носене на забрадка.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 25 гласа.

Свързани новини