Отидете към основна версия

1 305 15

Сунак връща в управлението Доминик Рааб като вицепремиер

  • риши сунак-
  • доминик рааб-
  • великобритания-
  • вицепремиер-
  • пост

Така той се връща на постовете, заемани от него в продължение на година до септември т.г.

Източник: БГНЕС

Британският депутат Доминик Рааб беше назначен за вицепремиер и министър на правосъдието от новия британски премиер Риши Сунак. Така той се връща на постовете, заемани от него в продължение на година до септември т.г., предаде Ройтерс.

Рааб е на 48 години. Той престана да бъде вицепремиер и правосъден министър, след като на "Даунинг стрийт" 10 влезе Лиз Тръс. Рааб беше твърд привърженик на Риши Сунак по време и на двете надпревари за лидер на торите тази година. Като вицепремиер му се наложи да управлява Великобритания, когато бившият премиер Борис Джонсън бе приет в болница през април 2020 г. след заразяване с коронавирус. Рааб беше в даден момент и външен министър. Той е твърдолинеен евроскептик, който дълго време агитираше Великобритания да напусне Евросъюза, а през 2018 г. бе назначен от тогавашния премиер Тереза Мей за министър за Брекзит.

През 2019 г. Рааб се изправи неуспешно срещу Джонсън в надпревара за лидерския пост в Консервативната партия и за премиер на Великобритания. Впоследствие, след като отпадна от съревнованието, той подкрепи Джонсън, когото преди това бе обвинявал, че само блъфира и че не изпълнява обещанията си за Брекзит.

Друго познато лице в новия кабинет на Сунак е Джеймс Клевърли, който на практика остава на поста си, който заемаше и при Лиз Тръс, тоест външен министър.

На досегашната си длъжност като министър на отбраната остава и Бен Уолъс.

По-рано бе съобщено, че поста си запазва и министърът на финансите при Лиз Тръс - Джереми Хънт, съобщи Франс прес.

Съюзникът на Сунак Грант Шапс, който миналата сряда беше назначен за вътрешен министър, а преди това при Борис Джонсън бе министър на транспорта, сега ще бъде министър на бизнеса.

На поста вътрешен министър от своя страна се връща Сюела Брейвърман, която миналата седмица се оттегли от тази позиция заради нарушаване на правилата за поведение на министрите, предаде БТА.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: