Отидете към основна версия

718 3

Германските компании са все по-малко склонни да наемат нови служители

  • германия-
  • компании-
  • служители-
  • данни-
  • пазар на труда

Предпазливостта се разпространява на пазара на труда, посочват експерти

Източник: Shutterstock

Намеренията на германските компании за наемане на нови служители продължават да намаляват. Барометърът на заетостта на мюнхенския институт "Ифо" (ifo) спада до 97,7 пункта през октомври, което е най-ниското му ниво от април 2021 г. През септември барометърът отчете 99,4 пункта. Това показват най-новите данни на "Ифо", получени днес в БТА.

Данните за назначения на нови служители и тези за съкращенията сега са приблизително балансирани. Предпазливостта се разпространява на пазара на труда, посочват експертите на института.

В производството барометърът на заетостта отново се понижи, като към момента не се очаква секторът да увеличи персонала си. Доставчиците на услуги също бяха по-малко склонни да наемат нови служители. В сектора на търговията намалените потребителски разходи водят до затруднения, което кара бизнесът да преразгледа плановете си за наемане. Очакват се съкращения в търговията на дребно, сочат още данните.

Ситуацията в строителството обаче не е толкова мрачна, въпреки че засега в него нито се очаква увеличаване на заетостта, нито намаляване.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: