Отидете към основна версия

1 445 28

Президентът Вучич ще има подкрепата на Германия, ако реши да води Сърбия към ЕС, в противен случай ще има последствия

  • сърбия-
  • милош вучевич-
  • александър вучич-
  • европейски съюз

Новият вицепремиер на сръбското правителство и министър на отбраната Милош Вучевич заяви неотдавна, че правителството "не обмисля" да въведе санкции срещу Русия

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германия засилва натиска върху сръбските власти да се присъединят към санкциите срещу Русия, твърди вестник "Велт", цитиран от Дойче веле на сръбски език. Източници на вестника от германското правителство твърдят, че ориентирането към Русия би имало последствия за Сърбия.

Берлин изисква от Сърбия да се определи или за пътя към Европейския съюз, или за партньорство с Русия, твърдят източници на вестника от Берлин. "Необходимостта от взимането на решение нараства с оглед на геополитическото развитие", каза неназован представител на правителството пред журналист на вестника, съобщава Дойче Веле.

В Берлин са били "изненадани и разочаровани", когато Сърбия е подписала Плана за консултации с руското министерство на външните работи, защото това не подкрепя очакванията Белград да наложи санкции на Русия.

Този план, критикуван от Запада, беше подписан през септември от бившия сръбски външен министър Никола Селакович и руския му колега Сергей Лавров в Ню Йорк. В Белград по-късно обясниха, че това е неофициален план за консултации.

Преобладаващото впечатление в Берлин е, че сръбският президент Александър Вучич е опитен политик, който е наясно със сегашната ситуация между ЕС и Русия. "Ще става все по-неудобно да седи на тази ограда", каза източникът на "Велт".

Посочва се, че Вучич може да очаква подкрепата на германското правителство, ако реши да поведе страната към ЕС. "Ако реши да поеме по различен път, това ще има последствия", добави източникът.

Новият вицепремиер на сръбското правителство и министър на отбраната Милош Вучевич заяви неотдавна, че правителството "не обмисля" да въведе санкции срещу Русия.

Той посочи, че заключенията на Съвета за национална сигурност, направени в самото начало на войната в Украйна, все още са валидни. В него се посочва, че Сърбия зачита териториалната цялост на Украйна, но отхвърля въвеждането на санкции срещу Москва.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 13 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: