Отидете към основна версия

3 705 54

Аятолахът препоръча на САЩ: Не се считайте повече за недосегаеми

  • иран-
  • аятолах али хаменей-
  • ядрена сделка-
  • дрон

Али Хаменей каза, че съвременните Съединени щати са много уязвими и че страната вече не е доминиращата сила в света, съобщи иранската държавна телевизия

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей призова в сряда Съединените щати да не се смятат за недосегаема сила. Изявлението му бе направено на фона на нарастващото геополитическо напрежение между източния и западния свят, съобщи Newsweek.

Той говори пред група студенти по повод "Националния ден за борба срещу глобалната арогантност" на страната - името на страната за деня, отбелязващ годишнината от превземането на посолството на САЩ в Техеран от Иран през 1979 г.

Хаменей каза, че съвременните САЩ са много уязвими и че страната вече не е доминиращата сила в света, съобщи иранската държавна телевизия.

Коментарите идват на фона на това, което по същество се превърна в "прокси война" в Украйна между обединените от НАТО сили на запад и Русия, която в момента е в съюз с нации като Китай на изток, както и настоящия ирански режим, който ѝ доставя оръжия.

През октомври украинските въоръжени сили съобщиха за откриването на произведени в Иран безпилотни самолети "камикадзе", използвани при руски въздушни нападения срещу цивилни цели в страната.

Иран все още официално отрича това да е вярно.

Днес няколко ирано-американски граждани остават затворници в ирански затвори по обвинения в шпионаж, след като критикуваха настоящия режим.

Припомняме, че отношенията между двете държави се обтегнаха последно и заради протестите в Иран след смъртта на младата жена Махса Амини скоро след ареста ѝ от моралната полиция.

Вашингтон дори призна, че ядрената сделка вече не е приоритет за него, а фокусът са протестите. Техеран обвини САЩ, че стоят зад демонстрациите, за да дестабилизират страната.

Разузнавателните служби на Саудитска Арабия предупредиха съседните страни и Съединените щати, че Иран скоро ще атакува кралството и Ирак. Правителството в Техеран е избрало военни действия, за да отклони фокуса от продължаващите седмици протести в Иран.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 39 гласа.

Свързани новини