Отидете към основна версия

1 137 9

Канада се опълчи срещу китайските компании

  • канада-
  • китай-
  • компании-
  • инвестиции-
  • национална сигурност

Ройтерс: Канада нарича китайските инвестиции заплаха за националната сигурност

Снимка: Shutterstock

Канадското правителство нареди на три китайски компании да се откажат от инвестициите си в канадски ключови минерални компании от съображения за национална сигурност, научи Ройтерс.

Канада се опълчи срещу Sinomine, Chengze Lithium International и Zangge Mining Investment. Първите две компании бяха помолени да продадат дяловете си, а последната трябваше да напусне страната.

„Въпреки, че Канада продължава да приветства преките чуждестранни инвестиции, ние ще действаме решително, когато инвестициите заплашват нашата национална сигурност и нашите ключови вериги за доставки на минерали и други полезни изкопаеми както в страната, така и в чужбина“, цитира причините за това решение министърът на индустрията Франсоа-Филип Шампан.

Федералното правителство възнамерява да работи с канадския бизнес за привличане на преки чуждестранни инвестиции „от партньори, които споделят нашите интереси и ценности“, добави той. Канада има големи находища на важни и търсени минерали като никел и кобалт.

По-рано беше съобщено, че през първите девет месеца на годината бюджетният дефицит на Китай е достигнал рекордните 7,16 трилиона юана, което в долари е почти 980 милиарда.

Източник: Ройтерс

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 11 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: