Отидете към основна версия

1 292 44

САЩ: Работим по определянето на Русия за държавен спонсор на тероризма

  • русия-
  • спонсор-
  • тероризъм-
  • конгрес-
  • сащ

Това каза държавният секретар на САЩ, Антъни Блинкен

Източник: БГНЕС

Администрацията на САЩ работи с Конгреса върху алтернативна форма на законопроект, който би позволил определянето на Русия като държавен спонсор на тероризма без критичните последици, които биха могли да възникнат от въвеждането на този статут.

Това каза държавният секретар на САЩ, Антъни Блинкен, в интервю за CNN, съобщава Укринформ.

„В момента работим с Конгреса върху законодателство, което би ни помогнало да преодолеем някои от предизвикателствата при използването на обозначението "Държавен спонсор на тероризма", което, както казахме, има някои непредвидени последици“, каза той.

Блинкен също така подчерта, че администрацията на САЩ непрекъснато търси различни мерки, които може да предприеме, за да увеличи натиска върху Русия заради нейните престъпления в Украйна.

„Що се отнася до санкциите, ние въведохме безпрецедентни санкции срещу Русия, безпрецедентен контрол върху износа, всичко това в координация с десетки държави“, отбеляза той.

Блинкен напомни, че току-що се е върнал от срещи в НАТО в Букурещ. „Солидарността между партньорите от НАТО, партньорите от Г-7 е много силна и решителна“, каза той.

Както съобщи Ukrinform, на 23 ноември Европейският парламент одобри резолюция, признаваща Русия за държавен спонсор на тероризма. Преди това парламентите на Латвия и Естония поотделно обявиха Руската федерация за спонсор на тероризма. Освен това Сенатът на Полша призна руското правителство за терористичен режим.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 33 гласа.

Свързани новини