Отидете към основна версия

1 503 30

Русия е съгласна със САЩ за необходимостта от мир в Украйна, но засега няма перспектива за преговори

  • русия-
  • сащ-
  • украйна-
  • мир-
  • преговори

Антъни Блинкен каза в интервю в понеделник, че конфликтът в Украйна, който сега е в своя 10-ти месец, почти сигурно ще приключи с дипломация и преговори

Източник: Shutterstock

Русия заяви, че може да се съгласи със САЩ относно необходимостта от траен мир в Украйна, но омаловажава перспективата за преговори, докато не постигне целите на своята "специална военна операция", отбелязва Reuters.

Както президентът на САЩ Джо Байдън, така и държавният глава на Руската федерация Владимир Путин увериха, че са отворени за дипломация по Украйна, но среща между двамата лидери не е организирана и никоя от страните не е съгласна с условията за преговори.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза в интервю в понеделник, че конфликтът в Украйна, който сега е в своя 10-ти месец, почти сигурно ще приключи с дипломация и преговори и че е необходим "справедлив и траен мир".

В отговор на коментарите на Блинкен, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков подчерта, че е съгласен с необходимостта от мир.

"Човек може да се съгласи, че резултатът трябва да бъде справедлив и траен мир", каза той. "Но що се отнася до перспективите за някакви преговори, ние не ги виждаме в момента, многократно сме го казвали“.

Запитан какво трябва да се случи, за да се реализират подобни перспективи, той отговори: "Целите на специалната военна операция трябва да бъдат постигнати. Русия трябва и ще постигне целите, които си постави“.

Целите на Русия в Украйна не са напълно дефинирани и изглежда са се променили, тъй като нейните сили са изправени пред неуспехи на бойното поле, въпреки че тя каза, че никога няма да се откаже от окупираната територия в Южна и Източна Украйна.

Киев изключи възможността да отстъпи каквато и да е земя на Русия в замяна на мир и изиска от Москва да върне цялата територия, която е завзела и окупирала, включително Крим.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 16 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания