Отидете към основна версия

1 184 16

ЕС планира да увеличи фонда за военна подкрепа на Украйна

  • ес-
  • украйна-
  • подкрепа-
  • военна-
  • милиарди

С най-малко 2 милиарда евро

Източник: БГНЕС

Страните членки на Европейския съюз са готови да увеличат размера на своя фонд за финансиране на доставки на оръжия с най-малко 2 милиарда евро още следващата седмица, съобщава Блумбърг, цитирайки свои източници, запознати с дискусиите.

Европейският механизъм за подкрепа на мира, който в момента има таван от около 6 млрд. евро, възстановява разходите на правителствата за военни доставки за Украйна, но се използва и за подкрепа на други държави. Повече от половината средства от фонда е обещан за военна помощ за Украйна и държавите членки виждат необходимост от допълнителна подкрепа, пише БНР.

Външните министри на ЕС биха могли да подпишат увеличението на фонда с 2 млрд. евро, когато те се срещнат в Брюксел на 12 декември, посочиха лица, пожелали анонимност, тъй като разискванията са при затворени врати. Ако това не бъде финализирано дотогава, лидерите на ЕС могат да се заемат с въпроса по-късно през седмицата, посочва още Блумбърг.

Предложението изисква единодушното одобрение на всички държави членки. Европейският механизъм за подкрепа на мира може да бъде допълнено с още средства на по-късна дата, казаха източниците на агенцията.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 25 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: