Отидете към основна версия

2 143 10

ОАЕ и Саудитска Арабия са ръководили посредничеството за освобождаването на Бритни Грайнър

  • оае-
  • саудитска арабия-
  • сащ-
  • русия-
  • баскетболистка-
  • освобождаване-
  • посредничество

Грайнър е пристигнала от Москва в столицата на Обединените арабски емирства Абу Даби на борда на частен самолет след нейното освобождаване от руските власти

Източник: БГНЕС

Президентът на Обединените арабски емирства (ОАЕ), шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян, и престолонаследникът на Саудитска Арабия, принц Мохамед бин Салман, са ръководили посредническите усилия, благодарение на които беше освободена американската баскетболна звезда, Бритни Грайнър при размяната на затворници с Русия, се казва в разпространено днес съвместно изявление на ОАЕ и Саудитска Арабия, цитирано от Ройтерс.

Грайнър е пристигнала от Москва в столицата на Обединените арабски емирства Абу Даби на борда на частен самолет след нейното освобождаване от руските власти, се казва в изявлението, докато руският гражданин, Виктор Бут, бивш търговец на оръжие, е пристигнал с друг частен самолет от Вашингтон след като е бил освободен от американските власти.

„Успешните посреднически усилия отразяват силните връзки на приятелство, които двете страни имат със Съединените щати и Русия, и важната роля, изиграна от ръководствата на двете братски държави за укрепване на диалога между всички страни“, се казва в изявлението на арабски език, предаде БТА.

Саудитска Арабия спечели дипломатическа победа и през септември, осигурявайки свободата на чуждестранни бойци, пленени в Украйна.

Традиционните съюзници на САЩ - Саудитска Арабия и ОАЕ, са членове на алианса на производителите на петрол ОПЕК+, който включва и Русия, и те устояха на натиска на Запада за помощ при поставянето на Москва в изолация заради инвазията в Украйна.

Посредничеството отразява усилията да се покаже, че техните връзки с Русия са от полза за Вашингтон, който обвини страните производители на петрол от района на Персийския залив, че застават на страната на Русия, когато ОПЕК+ се съгласи през октомври да съкрати нивата на добив на петрол, въпреки възраженията на Съединените щати.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 14 гласа.

Свързани новини