Last news in Fakti

8 Декември, 2022 19:42 2 139 10

ОАЕ и Саудитска Арабия са ръководили посредничеството за освобождаването на Бритни Грайнър

  • оае-
  • саудитска арабия-
  • сащ-
  • русия-
  • баскетболистка-
  • освобождаване-
  • посредничество

Грайнър е пристигнала от Москва в столицата на Обединените арабски емирства Абу Даби на борда на частен самолет след нейното освобождаване от руските власти

ОАЕ и Саудитска Арабия са ръководили посредничеството за освобождаването на Бритни Грайнър - 1
Източник: БГНЕС

Президентът на Обединените арабски емирства (ОАЕ), шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян, и престолонаследникът на Саудитска Арабия, принц Мохамед бин Салман, са ръководили посредническите усилия, благодарение на които беше освободена американската баскетболна звезда, Бритни Грайнър при размяната на затворници с Русия, се казва в разпространено днес съвместно изявление на ОАЕ и Саудитска Арабия, цитирано от Ройтерс.

Грайнър е пристигнала от Москва в столицата на Обединените арабски емирства Абу Даби на борда на частен самолет след нейното освобождаване от руските власти, се казва в изявлението, докато руският гражданин, Виктор Бут, бивш търговец на оръжие, е пристигнал с друг частен самолет от Вашингтон след като е бил освободен от американските власти.

„Успешните посреднически усилия отразяват силните връзки на приятелство, които двете страни имат със Съединените щати и Русия, и важната роля, изиграна от ръководствата на двете братски държави за укрепване на диалога между всички страни“, се казва в изявлението на арабски език, предаде БТА.

Саудитска Арабия спечели дипломатическа победа и през септември, осигурявайки свободата на чуждестранни бойци, пленени в Украйна.

Традиционните съюзници на САЩ - Саудитска Арабия и ОАЕ, са членове на алианса на производителите на петрол ОПЕК+, който включва и Русия, и те устояха на натиска на Запада за помощ при поставянето на Москва в изолация заради инвазията в Украйна.

Посредничеството отразява усилията да се покаже, че техните връзки с Русия са от полза за Вашингтон, който обвини страните производители на петрол от района на Персийския залив, че застават на страната на Русия, когато ОПЕК+ се съгласи през октомври да съкрати нивата на добив на петрол, въпреки възраженията на Съединените щати.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    28 8 Отговор
    Руснаците Върнаха наркоманката в обора,но си прибраха обратно Виктор Бут.Кон за кокошка.

    Коментиран от #5, #9

  • 2 Факти

    5 19 Отговор
    Виктор Бут е ценен за Путин както и Медведчук защото знаят много тайни за офшорните сметки и скритите пари по света.Не може тези хора да се оставят един ден да свидетелстват в Хага.А дните им в Русия са преброени.

    Коментиран от #7

  • 3 Добрин

    11 1 Отговор
    Виктор Бут = геният на търговията с оръжие! Чисто нов е! Влиза в действие след инструктажа....
  • 4 Някой

    20 2 Отговор
    Всъщност, освободен е и един руснак. От заглавието не става ясно.
    Иначе, тази Бритни изглежда отвратително, че и наркоманка. Да си ходи в гетото.
  • 5 ей комуне

    3 22 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана Z":

    Спортист за убиец

    Коментиран от #8

  • 6 Луд

    5 4 Отговор
    какви преговори ,това са криминално осъдени
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Някой

    15 1 Отговор

    До коментар #5 от "ей комуне":

    Нима САЩ не продават оръжие? Това прави ли ги убийци? България продава ли оръжие? Не намериха ли български боеприпаси в Сирия и Украйна? Все размирни места.
    Хайде стига със заучените фрази!
  • 9 Ксаниба

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана Z":

    Ее, тя е звездъ на блак лиивз - църна, жена има у фащ, дето я чакала....
  • 10 Туй бритни, сигурни ли сте,

    3 0 Отговор
    Че не е мъжко?