Отидете към основна версия

2 702 39

Китай призова страните от Съвета за сътрудничество в Залива за петролна търговия в юани

  • си цзинпин-
  • китай-
  • президент-
  • саудитска арабия-
  • търговия-
  • юан

Президентът Си Цзинпин оповести намерението си в Саудитска Арабия, където престолонаследникът принц Мохамед бин Салман е домакин на две ключови срещи на върха между арабските страни и китайския лидер

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китайският президент Си Цзинпин заяви пред арабските лидери от Съвета за сътрудничество в Залива (ССЗ), че Пекин ще работи в посока на това да започне да купува петрол и газ в юани, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Този ход би приближил Китай към целта му да наложи валутата си в световен мащаб и да отслаби американския долар, отбелязва агенцията.

Си оповести намерението си в Саудитска Арабия, където престолонаследникът принц Мохамед бин Салман е домакин на две ключови срещи на върха между арабските страни и китайския лидер.

Както Саудитска Арабия, която е водещ износител на петрол, така и икономическият гигант Китай изпратиха силни послания за "ненамеса" в момент, в който отношенията между Вашингтон и Рияд са подложени на изпитание заради проблеми, свързани с човешките права, енергийната политика и отношенията с Русия.

Всяко действие на Саудитска Арабия в посока на евентуален отказ от долара при търговията ѝ с петрол би предизвикало политически сътресения. В миналото Рияд е отправял подобни заплахи, изправен пред възможността американският Конгрес да заведе антитръстови искове срещу страни от ОПЕК.

По време на визитата си в Саудитска Арабия Си участва и в среща на върха на Арабската Лига, в която влизат страни от Залива, Левант и Африка.

В началото на консултациите принц Мохамед приветства "новата историческа фаза в отношенията с Китай", което беше в остър контраст с неловките срещи между САЩ и Саудитска Арабия преди пет месеца, когато президентът Джо Байдън участва в подобен форум в Рияд.

В отговор на въпрос за отношението на страната му към Вашингтон външният министър принц Файсал бин Фархан ал Сауд заяви, че Саудитска Арабия ще продължи да работи с всичките си партньори. "Не вярваме в поляризацията или в избирането между страни“, допълни той на пресконференция след срещата.

Саудитски източник на Ройтерс е казал преди посещението на Си, че решението да се продават малки количества петрол на Китай в юани може да има смисъл, за да се плати директно китайският внос, но "все още не е настъпил подходящият момент".

По-голямата част от активите и резервите на Саудитска Арабия са в долари, Рияд държи над 120 млрд. долара в американски държавни ценни книжа, а освен това саудитският риал, както и други валути на страните от Залива, е обвързан с долара.

Преди визитата си в Саудитска Арабия китайският лидер заяви, че очаква да настъпи нова епоха в отношенията им и изрази надежда, че срещите на върха ще се превърнат в "знакови събития в историята на китайско-арабските отношения".

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 21 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания