Отидете към основна версия

2 000 18

САЩ и съюзниците им проучват опции срещу режима на КНДР

  • сащ-
  • северна корея-
  • режим-
  • ядрена-
  • ракети

"Проучваме всички опции, включително възможностите за контраофанзива"

Източник: БГНЕС

Пратениците на САЩ, Южна Корея и Япония по въпроса за севернокорейската ядрена програма заявиха днес, че проучват всички варианти, включително "контраофанзива" срещу режима в Пхенян след рекордната му тазгодишна серия от ракетни изпитания, предаде Франс прес.

Специалният пратеник на САЩ за Северна Корея Сун Ким разговаря в Джакарта с колегите си от Южна Корея Ким Гун и от Япония – Фунакоши Такехиро.

Те осъдиха нарастващата заплаха от страна на КНДР за сигурността на региона след безпрецедентната ѝ поредица от ракетни пускове тази година, включително изстрелване на междуконтинентална балистична ракета.

"Проучваме всички опции, включително възможностите за контраофанзива", заяви пред журналисти Такехиро, генерален директор за Азия и Океания в японското външно министерство, предаде БТА.

Тримата се срещнаха в столицата на Индонезия (където американският пратеник е и посланик на страната си) след предишни преговори в Сеул и Токио.

През декември страните им наложиха нови санкции на севернокорейски представители заради подкрепата им за създаването на оръжия за масово поразяване и на балистични ракети.

Щом Пхенян се държи по-агресивно, трите страни съюзнички ще съгласуват своите санкции въпреки многократно налаганото от Русия и Китай вето в ООН върху засилването на санкциите, предложени от САЩ, посочи Ким Гун.

"Призоваваме Северна Корея да отговори искрено на нашия апел за диалог", добави той.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 12 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: