Отидете към основна версия

816 2

Пакистанската опозиция натиска правителството за нови избори

  • имран хан-
  • опозиция-
  • правителство-
  • избори-
  • пакистан

Бившият премиер Имран Хан ще разпореди разпускането на две провинциални събрания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият пакистански премиер Имран Хан обяви днес, че неговата партия "Движение за справедливост" ще разпореди разпускането на две провинциални събрания следващата седмица по-рано от установения срок, в опит да засили натиска върху централното правителство за произвеждане на предсрочни парламентарни избори, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Хан агитира за предсрочни избори, откакто беше свален от власт с вот на недоверие през април, което повиши политическата несигурност в Пакистан в момент, когато страната се опитва да избегне дефолт по дълга си.

Партията на Хан контролира две от четирите провинциални събрания в страната. Останалите две са контролирани от централното правителство начело с Шахбаз Шариф, който каза, че няма да има общонационални и местни избори преди установения срок през ноември 2023 г.

"Следващия петък ще разпуснем събранията на провинция Пенджаб и Северозападната гранична провинция", каза Хан пред събрание на свои привърженици в източния град Лахор.

Провинция Пенджаб, която е контролирана от партията "Движение за справедливост" на Хан е най-многолюдната провинция в страната, като в нея живее почти половината от наброяващото 220 милиона души население на Пакистан.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 2 гласа.

Свързани новини