Last news in Fakti

18 Декември, 2022 06:15 811 2

Пакистанската опозиция натиска правителството за нови избори

  • имран хан-
  • опозиция-
  • правителство-
  • избори-
  • пакистан

Бившият премиер Имран Хан ще разпореди разпускането на две провинциални събрания

Пакистанската опозиция натиска правителството за нови избори - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият пакистански премиер Имран Хан обяви днес, че неговата партия "Движение за справедливост" ще разпореди разпускането на две провинциални събрания следващата седмица по-рано от установения срок, в опит да засили натиска върху централното правителство за произвеждане на предсрочни парламентарни избори, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Хан агитира за предсрочни избори, откакто беше свален от власт с вот на недоверие през април, което повиши политическата несигурност в Пакистан в момент, когато страната се опитва да избегне дефолт по дълга си.

Партията на Хан контролира две от четирите провинциални събрания в страната. Останалите две са контролирани от централното правителство начело с Шахбаз Шариф, който каза, че няма да има общонационални и местни избори преди установения срок през ноември 2023 г.

"Следващия петък ще разпуснем събранията на провинция Пенджаб и Северозападната гранична провинция", каза Хан пред събрание на свои привърженици в източния град Лахор.

Провинция Пенджаб, която е контролирана от партията "Движение за справедливост" на Хан е най-многолюдната провинция в страната, като в нея живее почти половината от наброяващото 220 милиона души население на Пакистан.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Берлин

    2 0 Отговор
    Човека го свалиха с безпрецедентен вот на недоверие (против него гласуваха партий които никой не смяташе че могат да са на едно мнение все едно Израел да подкрепи идеята на Националсоциализма за холокоста).А какво допринесе за този цирк, само това че човека каза че не са слуги на никой и ще взимам решения които са в полза на страната. Апропо не подкрепи санкции срещу Русия. Машината на демокрацията беше задействана незабавно и човека го свалиха за има няма два месеца.

    Коментиран от #2

  • 2 Шанел Гъоринг

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Берлин":

    Същото меню се предлага и в Перу в момента. Преврат за да бъде поставен, точния човек глобалната Дина Болуарте-Шваб.