Отидете към основна версия

1 267 31

Литва призова отново за по-голямо присъствие на германски войски на нейна територия

  • германия-
  • литва-
  • призив-
  • войски-
  • нато

Заяви днес министър-председателката на страната

Източник: БГНЕС

Литва повтори искането си за засилено присъствие на германски войски на нейна територия за отбрана на източния фланг на НАТО, предаде ДПА.

„Надявам се, че дискусиите ще приключат и ще продължим към конкретните въпроси, свързани с планирането“, каза днес министър-председателката на Литва Ингрида Шимоните, цитирана от агенцията „Балтик нюз сървис“.

Тя каза, че правителството си върши работата, в бюджета са предвидени средства за военна мобилност и подкрепа на терен и ще направи всичко нужно, за да приеме възможно най-много съюзнически войски в Литва.

Германският канцлер Олаф Шолц и литовският президент Гитанас Науседа се споразумяха на среща във Вилнюс през юни да се разположат войски в отговор на войната на Русия срещу Украйна.

Докато правителството във Вилнюс предполага, че пълна бригада с военни на ротация ще бъде разположена в Литва, германското правителство неколкократно заяви, че бригада в бойна готовност ще бъде подсигурена и част от нея ще е разположена в Литва и част от нея в Германия и че тя може да бъде разгърната в рамките на няколко дни.

Това причини объркване и вътрешнополитически дискусии в балтийската държава, която така или иначе не би могла да приеме на своя територия цяла бригада заради липса на инфраструктура.

Литва граничи с руския ексклав Калининград на Балтийско море и със съюзника на Русия Беларус. Балтийската страна в Североизточна Европа от 2017 г. е база на батальон на НАТО, воден от Германия, с 1600 военни. Повече от половината от тях са от германската армия, съобщи БТА.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 19 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания