Отидете към основна версия

1 796 19

Близо 2 млн. деца в Африканския рог страдат от тежко недохранване

  • африка-
  • африкански рог-
  • деца-
  • недохранване-
  • тежко

"УНИЦЕФ призовава международната общност да се ангажира сега с това, което може да засегне Африканския рог през следващата година"

Източник: Shutterstock

"Тъй като светът се готви да посрещне 2023 г., УНИЦЕФ призовава международната общност да се ангажира сега с това, което може да засегне Африканския рог през следващата година", заяви в петък в Twitter директорът на УНИЦЕФ за Източна и Южна Африка Мохамед Фал.

От УНИЦЕФ заявиха, че хуманитарната помощ "трябва да продължи, за да се спасят човешки животи и да се изгради устойчивост на огромния брой деца и семейства, които са поставени на ръба - умират от глад и болести и са разселени в търсене на храна, вода и пасища за добитъка си".

По данни на ООН в момента близо 2 млн. деца в Етиопия, Кения и Сомалия се нуждаят от спешно лечение за тежко остро недохранване - най-смъртоносната форма на глад.

ООН заяви, че регионът е изправен пред най-тежката суша от "повече от две поколения насам".

Повече от 2 млн. души са били вътрешно разселени поради сушата в Етиопия, Кения и Сомалия, заяви УНИЦЕФ.

От там заявиха, че несигурността на водоснабдяването също се е увеличила повече от два пъти, като близо 24 милиона души вече са изправени пред остър недостиг на вода.

"Приблизително 2,7 млн. деца не ходят на училище поради сушата, а още около 4 млн. деца са изложени на риск да отпаднат от училище", заяви УНИЦЕФ.

Той апелира за 759 млн. долара за осигуряване на животоспасяваща помощ за децата през 2023 г.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 4 гласа.

Свързани новини