Отидете към основна версия

2 550 78

Украйна призовава света да санкционира руската ядрена индустрия

  • украйна-
  • международна-
  • общност-
  • санкции-
  • русия

Украинският министър на енергетиката, Герман Галущенко, призова международната общност

Източник: БГНЕС

Украинският министър на енергетиката, Герман Галущенко, призова международната общност да въведе санкции срещу ядрената индустрия на Русия и да се откаже от руското ядрено гориво.

Според Укринформ, той е казал това на среща с ръководителите на дипломатически мисии на страните от Групата на седемте и Делегацията на ЕС в Киев, съобщи Министерството на енергетиката на Украйна.

„Днес е много важно да се даде сигнал за готовност да се откажат от него [ядреното гориво] след определен период от време. Това е възможно. Други производители могат да увеличат производството си, за да заменят руското ядрено гориво“, каза Галущенко.

Той отбеляза, че под егидата на МААЕ се водят преговори за създаване на демилитаризирана зона около Запорожката атомна електроцентрала. Позицията на Украйна по този въпрос остава непроменена: руските военни, заедно с оръжия и представители на Росатом, трябва да напуснат станцията.

Руските войски превзеха АЕЦ на 4 март.

Нашествениците са поставили военно оборудване и боеприпаси в станцията, непрекъснато обстрелвайки както околността, така и самата станция, разрушавайки електропроводи и причинявайки външни прекъсвания на електрозахранването. Освен това врагът обвинява украинските въоръжени сили за този обстрел.

Украинските власти казват, че за да възстанови ядрената безопасност и сигурност, Русия трябва напълно да изтегли своите войски и оборудване от централата.

От 10 октомври руснаците са изстреляли над 1000 ракети и дронове по украинските енергийни съоръжения. Украинската енергийна система вече е преживяла девет вълни от масирани терористични атаки. В цяла Украйна се въвеждат почасови и аварийни прекъсвания на електрозахранването заради повреди в енергийните съоръжения.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 50 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: