Отидете към основна версия

1 749 16

Над 22 000 мигранти чакат в приюти на границата между Мексико и САЩ

  • мексико-
  • сащ-
  • мигранти-
  • бежанци-
  • мерки

Очаква се потокът от бежанци към САЩ да нарасне

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Близо 22 000 мигранти в Мексико са настанени във временни убежища, докато чакат да преминат границата със САЩ, съобщава CNN.

В същото време властите на американския щат Тексас, граничещ с Мексико, изграждат ограда близо до град Ел Пасо, за да ограничат преминаването на американска земя. Според канала те са успели да построят около 2 мили (3,2 километра) огради.

Отбелязва се, че в самия Ел Пасо има значителен брой бежанци, навлезли на американска територия. Мигрантите спят по улиците на тротоара в студено време, тъй като местните църкви и приюти са пренаселени.

Междувременно броят на разглеждащите молби за убежище в САЩ достигна рекордните 1,6 милиона, което е седемкратно увеличение за 10-те години от 2012 г. насам.

Очаква се потокът от бежанци в САЩ да се увеличи след прекратяването на законово правило, което позволяваше незабавното депортиране на нелегални мигранти във връзка с борбата с коронавируса.

Администрацията на президента Джо Байдън се противопостави на удължаването му. Правното правило, пуснато в обращение по време на президентството на Доналд Тръмп, трябваше да изтече в сряда – 21 декември, но главният съдия Джон Робъртс го удължи, докато разглеждаше петиция от щата Аризона до секретаря по вътрешната сигурност Алехандро Майоркас.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Свързани новини