Отидете към основна версия

2 141 15

Южна Корея и САЩ обсъждат провеждането на ядрени учения

  • южна корея-
  • сащ-
  • учение-
  • ядрена сигурност

Щатите са доста позитивно настроени за тях

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Сеул и Вашингтон водят преговори за провеждане на съвместни учения с участието на американските ядрени сили, както и за съвместно планиране на операциите им. „За да осигурим ефективно разширено възпиране, ние преговаряме със САЩ относно концепцията за съвместно планиране и съвместни учения в областта на ядрените оръжия. САЩ са доста позитивно настроени за тях“, каза президентът на Република Корея Юн Сок Йол в интервю за вестник "Чосон Илбо".

По-рано Сеул и Вашингтон посочиха, че в случай на конфликт САЩ са готови своевременно да разположат на Корейския полуостров „стратегически активи“, което означава съвременна авиация, подводници и авионосни групировки.

„Ядрените оръжия принадлежат на САЩ, но планирането, споделянето на информация, ученията и обучението трябва да се извършват съвместно от Южна Корея и САЩ. Това е стъпка напред в сравнение с предишната идея за разширено възпиране, тъй като Република Корея и САЩ ще го направят заедно", добави президентът.

В момента Южна Корея и САЩ обсъждат разширено сдържане, което предполага готовността на Вашингтон да използва всички средства, включително ядрени, за защита на съюзник.

„В миналото – преди Северна Корея да разработи ядрени оръжия – американският „ядрен чадър“ беше подготовка срещу СССР и Китай. С помощта на „разширено възпиране“ САЩ ни казаха, че имат всичко под контрол и Република Корея няма от какво да се тревожи, но сега е доста трудно да се убедят хората точно в това“, каза президентът, обяснявайки защо Сеул премина към обсъждане на учения с участието на ядрените сили на САЩ. Юн Сук Йол добави, че Вашингтон разбира, че продължителното ограничаване вече не е достатъчно, за да успокои южнокорейската общественост.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: