Отидете към основна версия

1 131 9

Недостиг на лекарства в Румъния

  • румъния-
  • аптека-
  • лекарства-
  • недостиг-
  • грип

Очаква се грипната вълна да достигне своя пик между 15 януари и 10 февруари

Източник: БГНЕС

За дефицит на лекарства за респираторни заболявания в аптечната мрежа в Румъния съобщават медиите в северната ни съседка. “В Букурещ никъде няма "Тамифлу". В аптеките в страната се намират само по една-две кутии”, отбелязва вестник “Либертатя”. “Търсенето се увеличи точно по време на зимните празници, когато складовете не работеха”, отбелязва Флорина Бонифате, главен секретар на Колежа на фармацевтите в Румъния.

В отговор на кризата румънското министерство на здравеопазването публикува на официалната си страница списък с наличните противогрипни лекарства в страната. Оттам уточняват, че в аптеките се предлагат два заместителя на антивирусния препарат "Тамифлу" - "Ebilfumin" и "Segosana".

“Имаме запас с над четири милиона таблетки "Оселтамивир”, информира здравният министър, Александру Рафила, цитиран от вестник “Адевърул”. Днес той се срещна с производители и доставчици на лекарства. Това е втората му подобна среща в рамките на два дни.

“В Румъния, за разлика от други страни, няма криза с ибупрофен или ацетаминофен, благодарение на фабриките за лекарства, които ги произвеждат. Днес имахме дискусии всички аптеки да бъдат заредени с необходимите лекарства. Предстои ми среща и с големите дистрибутори. Ще намерим решения, за да няма прекъсване на доставките“, заяви още министърът, цитиран от Диджи24.

Още в края на миналата година в материал за Джи4Медия от Колегията на фармацевтите в Румъния предупредиха за възможен недостиг на различни антибиотици.

Очаква се грипната вълна да достигне своя пик в Румъния между 15 януари и 10 февруари, предаде БТА.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: