Отидете към основна версия

4 581 28

Близо 70% са срещу пенсионната реформа

  • франция-
  • пенсионна система-
  • анкета

Тя увеличава до 64 години пенсионната възраст във Франция

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Болшинството французи са против пенсионната реформа, чиито основни положения бяха представени на 10 януари от министър-председателя на републиката Елизабет Борн. Заключението е част от проучване на Френския институт за изследване на общественото мнение (IFOP), публикувано от вестник Le Journal du Dimanche.

По данни на IFOP едва 32% от анкетираните подкрепят реформата, докато 68% са против. Същият брой французи (68%) смятат, че въпреки протестите реформата ще бъде проведена при всички положения. 32% от участниците в проучването са убедени, че в резултат на демонстрациите властите ще се откажат от тази стъпка.

Проучването е проведено на 11-12 януари в онлайн формат с помощта на въпросник за самостоятелно попълване сред 1008 жители на Франция на възраст 18 и повече години.

Бъдещата пенсионна реформа включва постепенно увеличаване на минималната възраст за пенсиониране от 62 на 64 години до 2030 г., увеличение до 1200 EUR на минималната пълна пенсия за хората, които са работили най-малко 43 години на минималната заплата. Много специални пенсионни режими, действащи в страната, ще бъдат премахнати, като това ще засегне по-специално работещите в транспортния и енергийния сектор.

Законопроектът, в който са изброени разпоредбите на пенсионната реформа, ще бъде представен на заседание на кабинета на 23 януари.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: