Last news in Fakti

10 Януари, 2023 21:38 2 158 8

Започва борбата срещу пенсионната реформа във Франция

  • франция-
  • реформа-
  • пенсионна-
  • синдикати-
  • протести

Синдикатите в страната обявиха демонстрации и стачки

Започва борбата срещу пенсионната реформа във Франция - 1
Източник: БГНЕС

Започва борбата срещу пенсионната реформа във Франция: осемте най-големи синдикати в страната - CFDT, Force Ouvrière, CFE-CGC, Unsa, Solidaires, CFTC, FSU и CGT - призоваха във служителите да се мобилизират за първия ден демонстрации и стачки, насрочени за 19 януари, съобщава изданието Le Figaro.

Синдикатите се надяват да накарат правителството да отстъпи чрез "мощна мобилизация [...] в дългосрочен план“. "Искаме възможно най-много служители да стачкуват този ден“, добави генералният секретар на CGT, като увери, че е "решен този законопроект да не мине“ в парламента, предаде Агенция "Фокус".

От своя страна правителството в Париж е категорично, че е готово този път да завърши реформата, включително с увеличаване на пенсионната възраст до 64 години. Управляващите обясняват необходимостта от повишаване на пенсионната възраст с факта, че продължителността на живота във Франция се е увеличила и подобна мярка ще направи пенсионната система на страната финансово стабилна.

Очаква се законопроектът да бъде представен в кабинета на 23 януари, след което ще последва дебат в Националното събрание през февруари.

По време на първия си президентски мандат правителството на Макрон се опитваше да прокара пенсионната реформа. Тогава плановете предизвикаха широка вълна от протести в цялата страна, по-специално от движението на "жълтите жилетки". През януари 2020 г. властите в страната решиха да се откажат от една от точките на реформата - повишаването на пенсионната възраст.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ерик Пърделко

    28 10 Отговор
    аби тоя бял свят шо така стана? От месеци не са спирали стачките? Дали даряват достатъчно на Украйна?Ери
  • 2 Адам Хилтън

    32 5 Отговор
    Ако искат пенсионната система да е стабилна, шефовете ще си плащат данъците редовно и с усмивка, а няма да карат работниците си да робуват до смърт и да им дадат да си доизживеят поне 10 години свободни.

    Коментиран от #8

  • 3 Гого

    14 10 Отговор
    Ние сме от движението "Усмирителните ризи" и каним всички русофоби да се включат към нас. Ще ви раздадем и по една последна цигара
  • 4 бачканто до живот

    15 5 Отговор
    кой ше храни циганите иначе ?
  • 5 Емануел Макарона

    38 6 Отговор
    Бе кво ще ми стачкуват тия! За некви си 64 години за пенсия? При средна продължителност на живота 110 години! И пенсия 3000 евро!
    Я вижте братята в БГ - и те са в ЕС, и те са в НАТО! 65 години за пенсия 150 евро, при средна продължителност на живота 60 години! И не се обаждат, камоли да протестират и стачкуват! Евала, ашколсун!
  • 6 Бойко Българоубиец

    24 4 Отговор
    Сега пак ще гласувате да спечеля през март и ще ви я вдигна пенсионната на 70 години хехе ;) ГЕРБ ПОБЕЖДАВА!
  • 7 Французин

    29 6 Отговор
    Тихо, да не събудим българите!
  • 8 Госあ

    27 0 Отговор

    До коментар #2 от "Адам Хилтън":

    Всъщност, във Франция шефовете плащат много, ама много по големи данъци отколкото в България и Русия. Не че нещо 😉 Иначе, пенсионната реформа може да бъде стабилна като намалят социалните за емигранти, които не работят.
Новини по държави: