Last news in Fakti

10 Януари, 2023 20:25 3 342 28

Франция планира увеличаване на възрастта за пенсиониране

  • франция-
  • пенсиониране-
  • пенсия-
  • французи-
  • реформа

Французите ще работят с две години повече

Франция планира увеличаване на възрастта за пенсиониране - 1
Източник: БГНЕС

Французите ще работят с две години повече, преди да се пенсионират, обяви премиерката, Елизабет Борн, цитирана от Ройтерс. Тя даде подробности за непопулярната реформа на пенсионната система, която може да доведе до стачки и ще е тест за способността на президента Еманюел Макрон да прави промени.

Дълго отлаганата цялостна реформа качва възрастта за пенсиониране до 64 години, ход, срещу който се противопоставят четирима от петима французи, според проучване на "Одокса" (Odoxa). Това се случва в момент, в който много жители на страната вече са изправени пред криза със стойността на живота.

"Наясно съм, че промяната на пенсионната система повдига въпроси и поражда опасения сред французите", коментира Борн, добавяйки, че правителството ѝ работи, за да убеди жителите на страната, че реформата е необходима.

"Днес ние предлагаме проект за балансиране на пенсионната ни система, проект, който е справедлив", подчерта тя.

Цялостното преразглеждане на пенсионната система е централен стълб в реформаторския дневен ред на Макрон, когато той влезе в Елисейския дворец през 2017 г. Макрон отложи първия си опит за провеждане на реформата през 2020 г, тъй като правителството се бореше да се справи с пандемията от КОВИД-19.

Вторият опит няма да бъде по-лесен, отбелязва Ройтерс.

Ръководителите на френските синдикати ще се срещнат още тази вечер, за да обсъдят как да отговорят на предлаганите промени с протести и стачки. Реформата на Макрон и Борн ще се нуждае и от одобрението на парламента, в който те нямат абсолютно мнозинство.

Това изглежда по-постижима цел, отколкото преди няколко седмици, след като правителството направи някои отстъпки на консервативната партия "Републиканците". Партията обаче не получи всичко, което искаше и не е единна по въпроса, така че всеки глас ще е от значение.

С една от най-ниските възрасти за пенсиониране в индустриалния свят Франция харчи много повече за пенсии – близо 14 на сто от брутния вътрешен продукт, според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

На практика, според предложението на правителството, възрастта, на която всеки може да се пенсионира и да получи пенсия във Франция ще бъде вдигната постепенно с три месеца на година, започвайки от септември. Така ще се достигне до 63 години и 3 месеца през 2027 г. и целевата възраст от 64 години през 2030 г.

За получаването на пълна пенсия ще е необходим, от 2027 година, 43 години трудов стаж.

"Трябва да се изправим пред реалността и да намерим решения, за да запазим социалния ни модел", каза Борн, подчертавайки, че европейските съседи на Франция също са увеличили възрастта за пенсиониране през последните години.

Матилд Пано от лявата партия "Непокорна Франция" написа в Туитър, че планът е "архаичен, несправедлив и жесток".

Френското правителство предвижда допълнителна печалба от 17,7 милиарда евро (19 милиарда долара) до 2030 г. благодарение на предложената пенсионна реформа, заяви днес министърът на финансите Брюно Льо Мер.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Делю Хайдутин

    53 2 Отговор
    Тая на снимката ясно че не иска да се пенсионира,ама питат ли трудовия народ?
  • 2 Е докога така?

    37 1 Отговор
    Накрая пеншъните ще си вземат пенсията от отвъдното.
  • 3 Адам Хилтън

    49 1 Отговор
    Това просто доказва че френската, както и всички други "демокрации" не са "власт на народа", а плутокрация щото само на богатите не им се налага да работят и да доживяват пенсия.
  • 4 Моарейн

    45 1 Отговор
    Гледай Франция, мисли за България. Това ни чака - работа до гроб, а за престарелите, болните и немощните по една безплатна евтаназия, за да не тежат на обществото и да не трупат въглеродни емисии.
  • 5 Абдал от Сенегал

    24 2 Отговор
    По-добре с пет,мойте чаавета кой ше ги рани?
  • 6 Начи ....

    20 0 Отговор
    Макронката ще работи вечно.....
  • 7 ЕС фен

    46 0 Отговор
    В БГ възраст за пенсиониране на мъжете: 65 години, които средно доживяват 70. Получават 5 години пенсия, а са внасяли осигурителни вноски 40 години. Пита се: ще си получат ли внесените пари обратно.
  • 8 факт

    21 0 Отговор
    Целта е - пенсиониране на 64 години с 43 години трудов стаж? Ще трябва да си плащат за платеното обучение висшистите, за да си закупят години от ученето за признаване на трудов стаж? Няма как на 21 години да си завършил висше образование /да не говорим за магистърска степен/.
  • 9 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    34 3 Отговор
    В бг,за тази годинка е 64 години и 6 месеца и трудов стаж 39,6месеца......Отдавна сме ги изпреварили.При тях ще има масови стачки ,а тук синдикатите ще говорят за цените и минималната....Поне не пишете как е по света ,да не ни дразните.достатъчно е да имаш 15г трудов стаж във Франция ,а за бг.......39,6г............сега разбрахте ли ,че в бг е царството на бюроклата!

    Коментиран от #17

  • 10 Гаглей

    11 10 Отговор
    Абсолютно така трябва на всякъде, където раждаемостта е с индекс по малък от 2. Щом не искате да се плодите, кариеристи, тогава ще бачка те повече.
  • 11 Новото

    31 1 Отговор
    Новото нормално! Работата ни прави свободни! Сега ми стана ясно какво значи фразата - европейски ценности.

    Коментиран от #18

  • 12 12340

    21 1 Отговор
    Тя, гилотината - - не е ръждясала!
  • 13 Хасковски каунь

    19 1 Отговор
    Всички евроатлантически смърдели трябва да работят до три месеца преди смърта си
  • 14 Ццц

    17 0 Отговор
    Очевидно и сега са прекалили с възрастта като го гледам тоя прилеп от снимката.
  • 15 Щастлива

    28 0 Отговор
    Съм ,че се пенсионирах,пенсията ми не е голяма, ама на сам човек ,при това възрастен колко му трябва. Не мечтая за екзотични екскурзии ,мога да си позволи 5 ,7 дни някъде в България, ама аз не държа ,но свободата която имам ,без началници ,без колежки ,без заповеди ,боже благодаря за това.
  • 16 хюгел

    14 0 Отговор
    Още преди да направят у нас пенсионната възраст 65г. преди доста години по една от тогава все още малкото на брой телевизии се изтърваха и казаха че след като тия 65 г. бъдат достигнати следващото увеличение ще е 70 г.
  • 17 Христо

    6 2 Отговор

    До коментар #9 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    То и тука можеш да се пенсионираш с 15 г. стаж, но с непълна пенсия, не знам колко е

    Коментиран от #20, #26

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Още малко така

    15 0 Отговор
    И французите ще си изберат Ердоган за президент
  • 20 Амиии

    7 0 Отговор

    До коментар #17 от "Христо":

    На всеки е различна. В зависимост какви осигуровки си внасял. .Човек с 15 г. трудов стаж може да вземе и по- висока пенсия от някой с 40 години трудов стаж..
  • 21 за да има парици за урк бункер

    12 0 Отговор
    и обгрижване на новодошлите Французите ще работят с две години повече, преди да се пенсионират, обяви премиерката
  • 22 🪵🪵🪵🪵🪵

    9 0 Отговор
    Значи ние им водиме с едни сиски
    по напред.Калфата,даже ни изсука
    да караме до 67.Костовият лольо,
    каза,че все се подмладяваме със
    старческото пикиране ,та било
    нормално да стигнем сто години
    за пенсия( лумбагото Нейков. ) Ако дойде тиквин на
    власт,памперсите няма да могат
    да ни спасяват на работното място.

    Коментиран от #25

  • 23 Да ама

    3 0 Отговор
    на Макрончо жена му ще вземе веднага пенсия.
    Тя отдааавна е навършил необходимата възраст.
  • 24 Така тя

    0 0 Отговор
    При тях по 3 месеца на година,при нас по 2 и до 65 г.Но при тях има отпор.По добре са,само 14 % от БВП ,а тук 1/3 плаща НОИ, 2/3 от републиканския бюджет,защото съотношението пенсионери- работещи е 1 към 1,докато в Германия примерно е едно към три.
  • 25 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "🪵🪵🪵🪵🪵":

    нали ви обяснявах......Който има ПУЛС не е за пенсия!!!
  • 26 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Христо":

    Тук имаш условия:когато нещо напиша,аз знам!!!!!Не е така.Тук не можеш да се пенсионираш с 15г трудов стаж,дори да се скъсаш от ходене в НОИ!!!!Трябва да навършиш около 67г !По точно 66,10месеца ЗА ЖЕНИТЕ!!!!Тук е докато имаш пулс сте годни за работа ,бг!ѝѝѝ,ееее какъв сняг ....има в москва и питер......
  • 27 Тото

    1 0 Отговор
    ,😭🤣🤣😄😄🤣🤣🤣 43 години са малко трудов стаж трябва да го направят 4678544 години че всички да си знаят че пенсия няма да има.
  • 28 нпо агент

    0 0 Отговор
    Така е...няма как една система да издържи като има на гърба си десетки милиони "бежанци"..вечно безработни..НО получават цял живот помощи..Дълга история...все едно говорим за нашите братя сигани с по 5-6 деца..за тях това е бизнес,начин на оцеляване..Всеки ден четем примерно в Германия има недостиг на 3 млн. работници в различни сфери..уж идеята беше имигранти да се включат в икономиката ..някак си да правят нещо НО УВИ..тези навлеци не са създадени за работа..а за живот на чужд гръб..благодарение на сорос и неговите нпо-та...и разбира се бившата канцлер Меркел..тази ги поканила на почивка..
Новини по държави: