Отидете към основна версия

6 068 241

Русия не нападна Украйна, за да защити рускоговорящите. Русия нападна Украйна, за да ги потисне

  • военни престъпления-
  • владимир путин-
  • крим-
  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • сащ-
  • тимъти снайдър

Свободното изразяване на мнения на руски език е една от причините Украйна да се превърне в проблем за Кремъл

Снимка: БГНЕС/ EPA

Един от основните митове, които руската пропаганда използва в аргументацията си за пълномащабната война срещу Украйна, е „защитата на рускоговорящото население“ там, което по думите на диктатора Владимир Путин е било подложено на натиск и дори геноцид от украинските власти през последните години.

Това, разбира се, няма нищо общо с истината. Историкът Тимъти Снайдър обясни защо това е така. В подкаста на Foreign Affairs историкът заяви, че рускоезичните хора в Украйна са били свободни да говорят каквото си искат през 2014 г. (когато започна войната с анексирането на Крим), докато рускоезичните в самата Руска федерация не могат да си го позволят.

Именно свободното изразяване на мнения на руски език е една от причините Украйна да се превърне в проблем за Кремъл. „Русия не нахлу в Украйна, за да защити рускоговорящите. Тя нахлу, за да ги ограничи и потисне. Защото рускоезичните в Украйна са проблем за Русия“, обясни историкът.

За диктаторския режим на Владимир Путин всякакъв вид свобода е тотално забранена във федерацията. Забранено е използването на думата „война“ в Русия за случващото се в Украйна, макар че самият Путин преди седмици се отклони от собствената си пропаганда и използва тази дума. В РФ е забранено да се говори за пакта Рибентроп-Молотов, забранено е да се говори за съюза между СССР и Нацистка Германия. В Русия свободата е утопия и всеки един гражданин на федерацията може да бъде вкаран в затвора без никаква причина и да не получи справедлив съдебен процес, каквато е и масовата практика.

Тимъти Снайдър заяви, че за украинците е било унизително анексирането на техния полуостров Крим през 2014 г. от РФ, поради което той е убеден, че Украйна печели и ще спечели окончателната победа в тази война. По думите на историка западните страни през 2014 г. не са се отнесли към анексирането на Крим по сериозен начин, което е предпоставка и за пълномащабната инвазия на 24 февруари 2022 г.

Американският историк обясни и защо Украйна ще спечели тази война. Той заяви, че има нещо, което много хора не разбират, включително американците – че Украйна много се различава от Русия исторически. И макар Украйна да е далеч от перфектна демокрация, украинците са убедени, че сами трябва да избират кой да ги управлява. Нещо, което в Русия не е възможно. И поради тази причина украинците яростно се съпротивляват срещу всеки един вътрешен или външен враг, който иска да им отнеме свободата и избора.

Войната между Русия и Украйна ще приключи, когато политическият натиск над Путин става твърде голям. Украйна, освобождавайки своите земи от руското окупаторско присъствие, увеличава и политическия натиск над Кремъл. Режимът на Путин ще трябва да избере как да загуби тази война, която Русия започна сама непредизвикано, и как да представи тази загуба [на руснаците].

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 115 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: