Last news in Fakti
  Тема: Украйна

4 Януари, 2023 21:00 5 470 55

Разследване: Кой е виновен за зверствата в Буча?

  • буча-
  • разследване-
  • ню йорк таймс-
  • украйна-
  • война-
  • военни престъпления-
  • русия-
  • доказателства

Разследването е продължило 8 месеца, проучени са свидетелства на оцелели, записи от дронове и камери за видеонаблюдение, както и много документи

Разследване: Кой е виновен за зверствата в Буча? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Размазаното видео от мобилен телефон на оцелял след изтеглянето на руските войски от Буча показва четири, пет, шест тела по улица "Яблонска". "Това наистина е улицата на смъртта", чува се гласът на снимащия. Филмът на американското издание "Ню Йорк Таймс" за събитията в предградието на Киев започва именно с тези кадри.

Журналистите документират резултатите от 8-месечното си проучване на зверствата в Буча в шокиращ 30-минутен филм. В центъра на вниманието е поставена историята, а не разследващите. Няма репортери, снимани как вършат работата си. Липсват претенции за псевдоразследвания. Няма и пресъздавания на сцени с разговори по телефона или пред отворени лаптопи в уютен офис.

"Импровизирани морги"

Тази историята започва през април. Журналистката Юсур Ал-Хлу била на път за САЩ, след като от януари тя и двама нейни колеги работели върху репортажи от Киев за "Ню Йорк Таймс". След това дошли новините за Буча: "На следващия ден ние самите бяхме в Буча и там беше доста шокиращо", разказва Ал-Хлу. "Никога не съм виждала подобно количество тела - на улицата, в колите, в импровизираните морги. Толкова много мъртви на толкова малко пространство."

Русия отрича всякаква отговорност

Според украински източници след изтеглянето на руските войски от предградието на Киев там са били открити повече от 460 тела. Зверствата срещу цивилното население предизвикват ужас по целия свят. Русия отрича да е отговорна и твърди, че кадрите с мъртвите са били фалшифицирани.

"Още същата вечер се свързахме с редакцията в Ню Йорк и заедно решихме, че имаме нужда от повече време тук - искахме да разберем кои са тези хора, чиито тела лежаха тук на улицата в продължение на седмици, какво се е случило с тях и кой ги е убил", казва Ал-Хлу.

Разкази на свидетели и кадри от дронове

Това поставило началото на 8-месечното проучване на случилото се. Заедно с други колеги, видеожурналистката разговаряла с оцелели и документирала техните разкази. Техни колеги в Ню Йорк и Вашингтон пък проучили кадри от камери за видеонаблюдение в Буча, записи от дронове на украинската армия, както и правителствени документи.

"Така успяхме да идентифицираме конкретен полк", казва Ал-Хлу. На няколко пъти екипът ѝ попадал на видеозаписи на войници, извършващи убийства. "Така че можем да кажем: не само смятаме, че е вероятно, но и имаме доказателства за това, че отговорна за убийствата на улица "Яблонска" е 234-та въздушнодесантна дивизия."

Войници използвали телефоните на жертвите

Въпреки че войниците очевидно са опитвали да заличат идентификационните знаци върху превозните си средства, части от тях все пак се виждат нееднократно на записите. Военните оставили след себе си и други доказателства: в прихванати радиосъобщения руски войници използват в комуникацията с началниците си псевдоними, които насочват към тяхното подразделение. Престъпленията били извършвани систематично и по заповед на командирите.

"Но перлата в короната, уникалната част от нашата работа, са протоколите от телефонните разговори на войниците", казва журналистката. По тях екипът ѝ успява да докаже, че мобилните телефони на 6 цивилни жертви са били използвани от руски войници. "Успяхме да установим самоличността на тези войници и след това намерихме доказателства в интернет, че те са принадлежали към това подразделение - записи в социалните медии, снимки на знаци или флагове."

Екипът ѝ разговарял и с роднини. "Не можем да твърдим, че тези войници са извършили убийствата. Но няколко часа след като са били убити тези хора техните мобилни телефони вече са били притежание на руски войници, които очевидно са били в близост до местопрестъплението."

Неопровержими доказателства?

Напълно възможно е тези разкрития да допринесат съществено за международните разследвания, провеждани в момента за предполагаеми военни престъпления в Украйна. Особено защото журналистите за пръв път успяват да идентифицират конкретния полк и отделни войници. "Ние няма да повдигаме обвинения или да внасяме доказателства в съда. Ние сме журналисти", уточнява Ал-Хлу.

Тя все пак се надява, че някой, който има интерес, ще използва материалите им. "Семейството ми е сирийско-американско. Войната в Сирия се счита за първата, документирана в социалните медии. Вече не можем да кажем като общество или като свят: не знаехме за това. Същото се отнася и за войната в Украйна." И за нея вече почти всичко е документирано.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 89 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голем смех

    38 104 Отговор
    Виновен е фашагата Путлер, който съвсем резонно трябва да опъне въжето...

    Коментиран от #19

  • 2 Слуга на народа

    102 28 Отговор
    Укропикчърс представя...

    Коментиран от #27, #45, #49

  • 3 честен ционист

    84 21 Отговор
    Холивуд
  • 4 Втори май 2014 Одеса

    96 17 Отговор
    Колкото "разследвахте" тогава,толкова и сега..
  • 5 Петьо Петров

    80 16 Отговор
    Пропагандната немощ става все по-беззъба. Руснаците искаха всички "доказателства", дори да бъдат представени в ООН, но разбираемо нямаше кой да ги представи. Сега вече в безсилието си почват да гадаят, ама може да е така, би трябвало да е така, но няма доказателства, само голословия. Истината винаги излиза наяве, понякога късно, но винаги.
  • 6 Пак гладомор в раша

    19 87 Отговор
    Руските болшевишки терористи,начело с военнияпрестъпник Путин изгубиха войната ,скоро ще виснат на трибунала в Хага,преди това може и да бъдат пометени от народа си

    Коментиран от #10

  • 7 Дойче веле ,

    65 10 Отговор
    Фейк..........
  • 8 ти да видиш

    82 12 Отговор
    Разследват постановката на клоуна Зелен!
  • 9 Колкото и пъти да помолих

    78 12 Отговор
    Никога не се намери поне един журналист който да е говорил с близки на някой от тези "загинали" цивилни в буча
    Ясно е че няма как да разговарят с такива тъй като артистите които бяха налягали там не са мъртви и не може да бъдат правени интервюта с техни близки
    Човек трябва да е много тъп за да се хване на тази кукичка на филмо производителите от украйна а може би и не само
  • 10 Петьо Петров

    45 9 Отговор

    До коментар #6 от "Пак гладомор в раша":

    Едва ли ти е ясно, но болшевиките са в Белия дом. Ако не знаеш кои са болшевики, провери коя е партията на Ленин и болшевиките.

    Коментиран от #18

  • 11 Момчил

    67 12 Отговор
    Манипулациите на ДВ нямат край. В Ютюб има видео как пристига камион с трупове и започва да ги реди един до друг в редица . Камионът е с украинска регистрация ! И да питам как така всички мъртъвци са били у.бти един до друг ,за да се подредят така идеално е редица ? Няма как да стане освен чрез постановка. Няма как всички да са се споминали на едно и също място и накрая и да са се само наредили в редица.

    Коментиран от #15, #16

  • 12 Адам Хилтън

    65 9 Отговор
    Кмета на Буча знае - дето се снимаше на улицата с усмивка че руснаците избягали, обаче не показа "труповете" на същата улица около него дето уж руснаците ги оставили преди да напуснат.

    Коментиран от #50

  • 13 3.14К

    63 6 Отговор
    DW, напишете за бившата украинска депутатка Ирина Фарион, която учи внука си, че трябва да се убиват децата в детската градина, които говорят на руски. И интервюто и не е разказано.А за Буча има клип и той де е размазан, как харковските главорези от Кракен влизат в града и един от тях задава въпрос по всички ли да се стреля или само по тази с белите ленти.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 да беше публикувал

    7 17 Отговор

    До коментар #11 от "Момчил":

    и линк към видеото,ако изобщо го има.
  • 16 Хихи

    9 40 Отговор

    До коментар #11 от "Момчил":

    Само ти ли не си разбрал, че камионите с труповете и пушещия солдат са от един руски музикален клип отпреди 5-6 години. Ама, всичко що е рашистка пропаганда, хваща дикиш при родните ушанки...
  • 17 БеГемот

    31 6 Отговор
    Абе на война какво очаквате да се случи ...мириса на смъртта и страха превръща хората в зверове...кажете ми една война след която няма такава касапница...на тия хамериканци мога да им кажа само две имена Хирошима и Нагазаки...дали са броили малките япончета изпарени за части от секундата?!
  • 18 Опълченец

    6 18 Отговор

    До коментар #10 от "Петьо Петров":

    Има едно олевяване на Запад, но чак пък болшевики в Белия Дом, преекспонираш нещата

    Коментиран от #21

  • 19 Мим

    45 9 Отговор

    До коментар #1 от "Голем смех":

    Виновен е нациста-фашага зеления клоун,който изпълнява решенията на бай дън,дрън...
  • 20 Тома

    34 4 Отговор
    Този телефон е на белите каски спечелили оскар в Сирия
  • 21 Петьо Петров

    30 7 Отговор

    До коментар #18 от "Опълченец":

    Изобщо не преекспонирам. Неолибералите са точно извратени социал-демократи, като болшевиките, комунистите и марксистите. Разликата е, че при вторите имаше държавност, а тези са полудели да залядеят света. Всъщност всички са са производни на лявата идея. Бедните и гладните се хващат за голите си мечти и са готови да умират за благото на богатите си "братя" от конгломератите. Те са щастливи да бъдат лъгани, че са свободни. По народному шарани на гола кука.
  • 22 Антонио Бандера

    20 4 Отговор
    Най-вероятно Стивън Спилбърг или Ридли Скот, особено ако са намерени и трупове на зиноморфове...
  • 23 Някой

    21 2 Отговор
    Украинците с помощта на американците и европейците.
    Другото няма смисъл.
  • 24 Госг

    36 5 Отговор
    За Буча писаха и други американски медий и нещата не са точно такива. Вие от Факти очевидно държите един курс, тоя на "козяк". Като медия би трябвало да представяте всички гледни точки и факти.
    Опитайте се и може да Ви се получи.
    За момента остава само да почнете да пускате всеки ден Зеленски.

    Коментиран от #42

  • 25 Чики-Рики

    37 6 Отговор
    Бе, стига глупости! Всички,,клети,, жертви притежаваха от най-скъпите телефони, затова руските войници им ги взимаха!Кой,за Бога още вярва на ,, долнопробната,, манипулация на Зеления?!Май само MI 6 и бесарабския фронт?!

    Коментиран от #31

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Тумори

    22 4 Отговор
    ПО ВСИЧКО НАПИСАНО МИРИШЕ НА АМЕРИКАНСКА СХЕМА ! НЕ ЗАЩИТАВАМ ИЗМЕТА МУЖИШКА НО ТЕЗИ КРАВАРИ НАИСТИНА ПРЕКАЛЯВАТ

    Коментиран от #43

  • 29 Много ясно, че ЗЕЛЕНСКИ е виновен

    24 5 Отговор
    ако не слушаше Хамериканците дори нямаше да има война.
  • 30 Мдмьмдмдмд

    4 0 Отговор
    Америка и Европа
  • 31 рашистите си вярват на техния вожд

    5 24 Отговор

    До коментар #25 от "Чики-Рики":

    нали ви показаха клипчето дето мъртвите пушат и мърдат за Буча?
    Нищо, че е от известен рап изпълнител от 2020-година, вие си вярвате.
    Защо? Защото ИСКАТЕ да вярвате. Не можете да признаете дори пред себе си, че любимия ви спасител и вожд Путлер е способен на такива мерзости, на такива кръвопролития и кланета. Не, той е с ореол и нищо не може да наруши този ореол, дори и всекидневните изродщини и убийства на мирни хора по негова заповед.
  • 32 Ясно е

    5 19 Отговор
    Руските военопрестъпници ги чака съд и затовор. Тези, които оцелеят дотогава.
  • 33 ДВ пълен фалш

    18 4 Отговор
    Тея си въртят фалшивата плоча, като че ли изведнъж ще им повярваме ако я повторят 100 пъти.
  • 34 Вирус

    18 4 Отговор
    Хахаха прокиша пак подхваща буча нещо ще се мъти и трябва очерняне на руснаците
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Дойче Зеле

    15 3 Отговор
    мирише на мръсен селски нужник.
    Гнус от вероломните дойчовци и техните началници от ЦРУ!
  • 38 Берасабски българин

    21 4 Отговор
    Няма как да скриете истината, защото има чуждестранни очевидци на нацистките манипулации и убийства в Буча, след изтегляне на руските войски.
    Един такъв Френски доброволец разказа по фенски канал на малка телевизия, какво са правили нацистите и как се е отвратил от тази паплач, а също така се е страхувал за живота си докато се махне.

    Същия този французин е бил намушкан няколко пъти в Истанбул от нацисти, които са били изпратени точно за тази цел, но е оцелял и продължи да разказва и след това от болницата за управляващата в Киев нацистка хунта.
  • 39 Матей преображенски

    15 2 Отговор
    Отново Холивуд пикчърс,когато ударят на камък,американците и техните местни съучастници се впускат във фабрикуването на мега-фейк-ове,по най-циничен и грубиянски начин.За по-голяма достоверност ги пускат през известни западни агенции,които охотно дават ухо на просташките измамни репортажи и нагласени кадри и сцени.Украинската хунта е страшилище за жителите на Украйна,държи ги в животински страх,по голям от внушаваният някога от гестапо.Укро-шпицкомандите не си поплюват,бият и трепят без да им мигне окото,вечно надрусани и чалдисани.С тоя системен терор спрямо населението си подсигуряват робско покорство и всеки ,когото хванат за жертва ,могат да правят с него каквото си поискат.Могат да го ограбят,да го пребият,да отвлекат жена му ,да го подкарат към фронта ,което си е задочна смъртна присъда.И тия из-ро-ди и са-дис-ти се сочат за пример ли,свещени кръстоносни борци срещу Русия,това ли е същността на цялата пропаганда?
  • 40 Руснаков

    7 8 Отговор
    Хага... за военнопрестъпниците от Русия и още скамейки за нашите предатели русофили....
  • 41 ТИРбушон

    4 15 Отговор
    Я как рашистите се втурнаха да защитават изрoдите от 234 бригада. Другари, има ги поименно споменати във филма. Снимани и документирани. Българския русoдeбил е дори още по-гнуceн от самите рaшисти.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 ТИРбушон

    3 2 Отговор

    До коментар #28 от "Тумори":

    Ако знаеш английски филюа е наличен в ютюб.С всички доказателства



    Изрудuu
  • 44 DW и Буча!! Този театъра"живите мъртви

    12 5 Отговор
    Цял Свят видя, с очитеси, че това е Постановка!! Още 1000 пъти да го повторите, Хората вярват на очитеси,!!
  • 45 Божеее,

    1 3 Отговор

    До коментар #2 от "Слуга на народа":

    Накратко - к.р.е.т.е.н!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Укрофанат

    3 4 Отговор
    Том Круз ако не участва, няа го гледам
  • 48 артишок

    10 3 Отговор
    Как кой, ами Благой и брат му Драгой от Ахелой. Какво се правите на ударени бре..само факта, че Зе тумбата психопати около него, изгониха Амнести интернешенъл от разследването е достатъчен.
  • 49 Мухаха

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Слуга на народа":

    Ами да ти пожелая да станеш герой от такъв филм!
  • 50 Айде бе!

    2 3 Отговор

    До коментар #12 от "Адам Хилтън":

    Що, ти ако си кмет и се радваш за нещо, сред трупове на съгражданите си ли ще застанеш? Откъде изпълзявате такива умници? И защо феновете на Путин сте все неграмотни на български?
  • 51 Посл българин

    4 3 Отговор
    Цирка си отиде, клоуните Останаха? Слава Кокаине!
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Китин от Китен

    4 3 Отговор
    Успяха ли да заличат от нета видеото с кмета на Буча, който в деня на руското изтегляне радостно обяви "освобождаването" на града, без дори дума да каже за огромните количества трупове на съседната улица? Защо минаха няколко дни, преди труповете да се появят в Буча? Защо няма интервю с нито един свидетел на убийствата, с нито един роднина на убит от града?
  • 54 Аби

    0 3 Отговор
    Военен журналист, уволнен преди показания клип в Буча направи филм. Там много добре е показано с разкази на свидетели преди и повреме на войната какво и как е било. Нищо общо с показаното в клипа
  • 55 Иван

    3 1 Отговор
    Руснаците са най-големите изроди на планетата !