Отидете към основна версия

1 697 31

Молдова поиска системи за противовъздушна отбрана

  • русия-
  • молдова-
  • съюзници-
  • отбрана-
  • противовъздушна

Президентката - Мая Санду, каза, че Русия се опитва да дестабилизира страната

Източник: БГНЕС

Президентката на Молдова Мая Санду призова днес съюзниците да окажат помощ за подсилване на противовъздушната отбрана на страната на фона на бушуващата война в съседна Украйна, макар засега Кишинев да определя усилията на Русия да дестабилизира Молдова като неуспешни, предаде Ройтерс.

"Поискахме системи за въздушно наблюдение и отбрана“, каза Санду в интервю за Ройтерс в кулоарите на Световния икономически форум в Давос и добави, че е наясно, че осигуряването им за "Украйна е приоритет“, но се надява Молдова също да получи няколко.

Разположена на запад от Украйна и също бивша съветска република, Молдова има скромен бюджет за отбрана и отдавна е в напрегнати отношения с Русия. Москва е разположила войски и мироопазващи сили в Приднестровието - сепаратистки район в Молдова, оцеляващ от 30 години благодарение на руската подкрепа, припомня агенцията.

Прозападното правителство на Молдова силно подкрепи Киев след руската инвазия и подаде официална молба за присъединяване към Европейския съюз само седмица, след като руските войски нахлуха в Украйна миналия февруари.

Санду каза, че военният бюджет на страната е увеличен и че правителството води преговори с ЕС и разговори на двустранна основа със съюзниците за системи за противовъздушна отбрана. Тя смята, че страната е в безопасност предвид съпротивата на Украйна срещу Русия.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 24 гласа.

Свързани новини