Отидете към основна версия

1 543 15

САЩ обявиха необходимостта от създаване на Съюз на сръбските общини в Косово

  • сащ-
  • косово-
  • сръбски-
  • общини-
  • съюз

Той би представлявал структура за общините с етническо сръбско мнозинство за съгласуване на въпроси и услуги като образование, здравеопазване и др.

Източник: Shutterstock

Съветникът на Държавния департамент на САЩ Дерек Шоле и специалният представител на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар подчертаха още веднъж необходимостта от създаване на Съюз на сръбските общини (ССО) в Косово, съобщава вестник „Коха Диторе“, като се позовава на становище на САЩ, изпратено до вестника, предаде БТА.

„Имаше много обсъждания за Съюза на сръбските общини и е дошло време да се покаже ясно какво е този Съюз и какво не е. Като цяло Съюзът би представлявал структура за общините с етническо сръбско мнозинство за съгласуване на въпроси и услуги като образование, здравеопазване, градско и селско планиране, както и местно икономическо развитие – с други думи, всички функции, за които всички косовски общини са отговорни“ се казва в становището на САЩ.

Шоле и Ескобар поясниха, че САЩ не подкрепя Съюз на сръбските общини, който би добавил към правителството на Косово ново равнище на изпълнителната и законодателната власт.

Американският посланик в Прищина Джефри Ховениер ще посрещне утре партийни лидери, политически представители, директори на различни организации и активисти на гражданското общество в Косово, за да бъде обсъден въпросът за ССО, съобщава Косовското радио и телевизия.

Президентът на Косово Вьоса Османи и косовският премиер Албин Курти няма да присъстват на обсъждането, но ще бъде изпратен представител от кабинета на президента. По информация на медията министър-председателят на Косово няма да присъства, тъй като не е получил покана за събитието, което ще се проведе утре в американското посолство в Прищина.

Очаква се на тази среща да бъде обсъдено създаването на ССО и да бъдат изслушани предложения от представители на гражданското общество по въпроса как би трябвало да бъде устроен Съюзът.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 11 гласа.

Свързани новини