30 Януари, 2023 13:10 1 524 15

САЩ обявиха необходимостта от създаване на Съюз на сръбските общини в Косово

  • сащ-
  • косово-
  • сръбски-
  • общини-
  • съюз

Той би представлявал структура за общините с етническо сръбско мнозинство за съгласуване на въпроси и услуги като образование, здравеопазване и др.

САЩ обявиха необходимостта от създаване на Съюз на сръбските общини в Косово - 1
Източник: Shutterstock

Съветникът на Държавния департамент на САЩ Дерек Шоле и специалният представител на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар подчертаха още веднъж необходимостта от създаване на Съюз на сръбските общини (ССО) в Косово, съобщава вестник „Коха Диторе“, като се позовава на становище на САЩ, изпратено до вестника, предаде БТА.

„Имаше много обсъждания за Съюза на сръбските общини и е дошло време да се покаже ясно какво е този Съюз и какво не е. Като цяло Съюзът би представлявал структура за общините с етническо сръбско мнозинство за съгласуване на въпроси и услуги като образование, здравеопазване, градско и селско планиране, както и местно икономическо развитие – с други думи, всички функции, за които всички косовски общини са отговорни“ се казва в становището на САЩ.

Шоле и Ескобар поясниха, че САЩ не подкрепя Съюз на сръбските общини, който би добавил към правителството на Косово ново равнище на изпълнителната и законодателната власт.

Американският посланик в Прищина Джефри Ховениер ще посрещне утре партийни лидери, политически представители, директори на различни организации и активисти на гражданското общество в Косово, за да бъде обсъден въпросът за ССО, съобщава Косовското радио и телевизия.

Президентът на Косово Вьоса Османи и косовският премиер Албин Курти няма да присъстват на обсъждането, но ще бъде изпратен представител от кабинета на президента. По информация на медията министър-председателят на Косово няма да присъства, тъй като не е получил покана за събитието, което ще се проведе утре в американското посолство в Прищина.

Очаква се на тази среща да бъде обсъдено създаването на ССО и да бъдат изслушани предложения от представители на гражданското общество по въпроса как би трябвало да бъде устроен Съюзът.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    26 2 Отговор
    Поредната краварска провокация
  • 2 Нови

    22 1 Отговор
    патаклами ще има !
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    23 2 Отговор
    косово е база на сащ това не е държава ама ако беше руско целия евроПЕДАЛАКИ съюз щеше да пищи нали е краварско обаче може! ви имам двойните стандарти

    Коментиран от #11, #14

  • 4 Тъп гласоподавател

    24 1 Отговор
    Къде е САЩ къде е Косово, а къде изобщо е Европа с тази политика на мълчаливо съгласие.
  • 5 случаайно паднала

    15 0 Отговор
    ракета в бондстил ще донесе дългогодишен мир.
  • 6 долу сащ

    17 2 Отговор
    ако сащ не се бяха намесили в Сърбия, сега такъв въпрос нямаше да стои, албанците щяха да са в албания....
  • 7 Псевдоним

    20 1 Отговор
    Опитват се да разбутват Балканите по линията Сърбия-Косово и България - Северна Македония.
  • 8 долу сащ

    15 0 Отговор
    ами сащ да демонстрират като създадат мексикански общини, китайски и африкански, едни към едно!
  • 9 ТаУмВзе

    8 2 Отговор
    Кървавото творение на Клинтън ли? Пак краварчето пали Етно религиозна ВОЙНА от Зор!

    Коментиран от #13

  • 10 Урюрвкос

    5 0 Отговор
    когато са единни не могат да ги пречупят а когато ги разделят на 20-30 общини лесна работа (разделяй и владей)
  • 11 От къде е дошла

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Бузата, в Радомир ?какви са шиптарите? Коя област е влашия? Много си неграмотен , активисти! Да не ти пиша, за другите “ изконни” сръбски провинции…
  • 12 Тодор Димов

    2 4 Отговор
    Аман от тия сърби! Освен тях планетата няма други обитатели. После - конят ритал. Ше рита ами.
  • 13 Отиди в Пирот и Ниш ,

    5 3 Отговор

    До коментар #9 от "ТаУмВзе":

    Да видиш надгробните паметници, от черен гранит, заради великодържавнически шовинизъм , на Милошевич , вие комунетата, анти българи, му казвате фашизъм!
  • 14 генчо

    1 5 Отговор

    До коментар #3 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    аве 65 години маскве опъва конците в източна европа е видехме кво ла-но изцвъка че сега от яд почна и да чупи щото хората вече не искат да ги я слушат.
  • 15 Аха

    6 1 Отговор
    Косово е военна база, а не държава. Чудят се как легално да предадат областта на Албания, срещу ангажимент базата да е безплатна и да бъде там завинаги.