Отидете към основна версия

607 7

МААЕ упрекна Иран, че я държи в неведение за обогатяването на уран

  • иран-
  • уран-
  • маае-
  • центрофуга

Международната агенция за атомна енергия упрекна Иран, че не я е уведомил за извършена промяна в дизайна на завода за обогатяване на гориво "Фордоу" във връзка с производството на високо обогатен уран

Снимка: Shutterstock

Международната агенция за атомна енергия упрекна Иран, че не я е уведомил за извършена промяна във взаимовръзката между двете каскади от центрофуги IR-6, обогатяващи уран до 60% чистота, в своя подземен завод "Фордоу". Това съобщава "Ройтерс", позовавайки се на поверителен доклад на ядрения надзорен орган на ООН.

"Генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси е обезпокоен, че Иран е въвел съществена промяна в информацията за дизайна на завода за обогатяване на гориво "Фордоу" във връзка с производството на високо обогатен уран, без да информира агенцията предварително", се посочва в доклада до държавите членки на агенцията.

През ноември Иран заяви, че ще преразгледа споразуменията си с МААЕ в светлината на приемането на резолюция, призоваваща Техеран незабавно да обясни произхода на ядрения материал, открит по-рано в няколко ядрени обекта в страната, и да предостави достъп до тях.

Документът е изготвен от САЩ и три европейски държави - Обединеното кралство, Франция и Германия. Иран обаче го възприе като инструмент за оказване на политически натиск върху ислямската република. Впоследствие страната започна да обогатява уран до 60%.

През декември шефът на МААЕ изрази разочарование, че агенцията му не е в състояние да наблюдава ядрената програма на Иран от почти две години и предупреди, че Техеран има достатъчно материал, за да създаде повече от една атомна бомба.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.

Свързани новини